Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater Soja fick sitt kulturstipendium

/
  • Teater Soja med ST:s chefredaktör Anders Ingvarsson och informationschef Björn Lyngfelt från SCA Forest.

Teater Soja är årets mottagare av ST:s och SCA Forests jubileumsstipendium. På fredagen delades priset ut vid premiären av "Esters semester".

Annons

Stipendiet på 30 000 kronor är en gåva från SCA Forest till ST på dess 150-årsdag. Det ska årligen utdelas till någon som har gjort en kulturell insats för Medelpad i bred mening.

Teater Soja har med sina teateruppsättningar "Spelet om Stenstan" och "Sagerfeldts i Sundsvall" gjort en jätteinsats för Medelpad i kulturen, tyckte juryn och motiverade valet av Teater Soja "För att den grävt fram våra lokala rötter och omformat dem till pjäser. Därmed har den ställt teatern där den ska vara, mitt i människors hemmahörighet, och berört långt utanför den vana teaterpubliken".

– Men det sista är ju fel här, för ni tillhör ju den vana teaterpubliken, sa Björn Lyngfelt, informationschef vid SCA Forest Products, till barnen i publiken när han överräckte stipendiet till Jan Boholm och Sofia Andersson i Teater Soja.

Fast Teater Soja får stipendiet i första hand för sina vuxenpjäser med lokalhistorisk koppling är barnteatern gruppens huvudfåra. Och även där har den ibland använt lokalhistoriskt stoff, till exempel i pjäsen "Det brinner, det brinner", som handlar av om Sundsvallsbranden och som många barn i Sundsvall har sett.

Mer läsning

Annons