Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varma och tufsiga hundexistenser

/

Barnteaterrecension
Bakgårdsorkestern - en hundmusikal
Skottes Musikteater
Sveateatern

Annons

Livet på en sjabbig bakgård är inte alltid fel. Här verkar till exempel Bakgårdsorkestern - tanken går till en hundvariant av kattorkestern i Aristocats, fast här är de flesta familjehundar som tycks smita ifrån en stund och spela ihop.

Nu vill gruppen vara modern och ställa till med sångtävling, som i TV. Den självutnämnde orkesterledaren, S:t Bernhardshunden Bernadotte, utser förstås sig själv till domare. Men när de olika hundpersonligheterna börjar presentera sig själva i sång är det som om själva tävlingen blir ointressant. Här finns så många hundöden som blir långt viktigare.

Här finns Tuffer, vars egentliga jag ingen bryr sig om eftersom han alltid stämplas som gullig och inte tas på allvar. Här är stumma Fiffi (som får spela tango på fiol i stället för att sjunga och som för tanken till Harpo Marx), den för korta taxen Maximilian och polishunden Zorro som kan bli för påflugen ibland - och så den enda strykarhunden i gänget, Balalajka-Bastard. Som givetvis genast blir misstänkt när Fiffis dyrbara halsband försvinner; sådant händer ju alltid de som är annorlunda.

Här görs all musik på scenen så att barnen ser vad den kommer ifrån; här spelas i olika stilar från rock till tango, här används instrument som balalajka, basklarinett och plåthink - med ett skinn över blir den ju en trumma. Här blir det tydligt att frihet inte alltid är så rolig och att folk och hundar inte alltid är vad de ser ut att vara. Känslostarkt blir det när den som fruktar vänner mer än ensamhet hittar en liten valp och drabbas av barnets trollspö - det där med "nu är det du och jag för all framtid". Det är inte konstigt att alla problem på bakgården reder upp sig när valpen kommit in i bilden.

En svängig och välspelad föreställning med mycket musik, mycket värme och många aspekter på det där med att vara människa....förlåt, hund.

Onsdag den 7 oktober spelas Bakgårdsorkestern som aftonföreställning 18.00, för alla från 6 år och uppåt.

Mer läsning

Annons