Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterföreningen blir Scen Sundsvall

/

Sundsvalls Teaterförening kommer hädanefter att kalla sig Scen Sundsvall - en del av Riksteatern.

Föreningen tycker att det nya namnet bättre speglas dess nuvarande verksamhet.

Annons

Sundsvalls Teaterförening har numera passerat 800 medlemmar. För de flesta äldre är det kanske också ganska klart vad en teaterförening är.

– Men vi vill också nå de yngre, och då är Scen Sundsvall ett bättre ord, säger Hans Thörn i föreningen.

Dessutom tycker man att "teaterförening" inte längre täcker verksamheten, som innebär att arrangera gästspel av många sorters scenkonst och inte bara talteater.

– I det nya namnet har v också det nationella perspektivet med, i det att vi är en del av Riksteatern och en folkrörelse, säger sekreterare Sven-Ove Jacobson.

I vissa sammanhang gäller fortfarande den gamla beteckningen, till exempel i juridiska sammanhang. Men utåt gäller det nya, modernare namnet.

För att locka yngre teaterintresserade har man också tillsatt en projektgrupp av åtta ungdomar. De får lära sig mer om hur man arrangerar teater och ska vara med och påverka utbudet, så att fler pjäser planeras in med unga människor i tanken.

Att sprida intresse för scenkonst måste bygga på relationer, resonerar man här. Det räcker inte med att stå och ropa på gatorna. För att våga prova något nytt och kanske lite smalare vill människor veta att det är sevärt av någon de litar på.

Ytterligare ett nytt grepp under våren kommer att bli föreläsningar i ämnen som anknyter till pjäser som visas, eller till teater och kultur som företeelser.

– Det är en del av min vision: att gå ett skikt ner och bli lite djupare kring vad teater och kultur kan vara, säger ordföranden Staffan Mjönes.

Mer läsning

Annons