Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatersamarbete bekräftades inför publik

/
  • Johanna Eklund är Riksteaterns coach för unga arrangörer. På sikt ska ungdomscoacher också ta del av arbetet vid länsteatrar.
  • Birgitta Englin, vd för Riksteater, och Tomas Melander, chef för Teater Västernorrland, berättar om det växande samarbetet mellan deras respektive institutioner.

Inför en församling bestående av representanter för Sveriges kommuner och landsting befäste Riksteatern och Teater Västernorrland sitt förbund. I två dagar har en kulturkonferens hållits på Södra berget, och teatersamarbetet var en av förnyelsepunkterna.

Annons
Förra året höll sammanslutningen Sveriges Kommuner och Landsting sin konferens i Halmstad. I år är det Sundsvall som står värd när politiker och tjänstemän som sysslar med kultur inom offentlig förvaltning träffas och utbyter tankar och idéer.
Bland annat har man diskuterat kulturens roll i samhällsutveckingen, nya roller för biblioteken och hur gamla industrimiljöer kan användas konstnärligt. För scenkonstens räkning berättade Tomas Melander, chef för Teater Västernorrland, och Birgitta Englin, vd för Riksteatern, om det samarbete som växer fram mellan de båda institutionerna och två andra länsteatrar.
Vi har länge levt i konkurrens om en krympande publik. Men det finns en stor potential därute av blivande publik och ett stort behov av kultur, sa Birgitta Englin.
I slutet av oktober kommer en formell avsiktsförklaring. Men redan nu arbetar man med ett gemensamt dramaturgiat; en pool av kompetensen hos dramaturgerna, de som innehar mycket av kunskapen om repertoar och pjäser. På så sätt kan också små teatrar, som inte har råd med egen dramaturg, få del av deras kunskaper.
Man kan också undvika att fem teatrar samtidigt gär samma pjäs, sa Tomas Melander.
Andra områden där man kan samarbeta är fler turnéer, möjlighet för skådespelare att byta arbetsplats ibland och tillgång för turnerande länsteatrar till Riksteaterns nät av lokala arrangörsföreningar.
I dag är teatern inget storstadsfenomen. Medan 190 000 teaterbesök per år avläggs vid Nybroplan i Stockholm görs 1,7 miljoner hos regionteatrarna. Men om regionteatrarna ska röra mer på sig kommer de också att behöva hjälp, både praktisk och ekonomisk, av kulturbeslutsfattare i kommuner och landsting.
Vi måste hitta sätt att optimera de bidrag som inte längre växer som de gjorde på 70-talet, sa Tomas Melander.

Mer läsning

Annons