Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå bör också minnas Lars Ahlin

/

Varför firar inte Timrå också Lars Ahlins 100-årsjubileum? Han berörde också Timrå i sitt författarskap, menar Sven Larsson.

Annons

"– Ska jag väcka dig när vi kommer till Bergeforsen?

– Vad är det med Bergeforsen? frågade Hans.

– Det är en sevärdhet, påstod Jerker. När de kom fram till den otämjda Bergeforsen tyckte Jerker att det var synd att väcka pojken. Vid Fagerviken körde Jerker av stora landsvägen mellan Sundsvall och Härnösand. Just då tvärvaknade Hans och ropade:

– Var är vi nu?

– Vi kommer just till Lögdö bruk, svarade Jerker."

Det här är ett utdrag från första kapitlet "Färd med släde", ur Lars Ahlins roman Sjätte munnen utgiven 1985. En skildring som beskriver en affärsresa med häst och släde från Norrmalm i Sundsvall förbi Sköns kyrka och norrut mot Bergeforsen, Indal och Liden, som utspelas under det tidiga 1920-talet.

En berättelse särskilt intressant för äldre människor i trakten med minnesbilder från förr som verkar bekanta i Ahlins bok. Ett exempel är ett besök på ett konditori som torde ha varit beläget i Vivsta.

Lars Ahlin beskriver sin egen barndom och uppväxt i Sjätte munnen, därför kan man förutsätta att slädfärden är självupplevd.

Lars Ahlins 100-årsdag uppmärksammas i år med en hel del arrangemang i Sundsvall. Jag är bosatt i Timrå och hade gärna sett att kulturnämnden här tagit initiativ till en belysning av Ahlins författarskap med biblioteket som lämplig mötesplats.

Så har inte skett, sett till författarens anknytning till orten samt hans position som en av de främsta i sitt gebit, kan jag bara beklaga det uteblivna intresset att lyfta fram en halvmeter Lars Ahlin i bibliotekshyllan under ett jubileumsår.

Mer läsning

Annons