Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tokyo har blivit rent

Annons
När jag för första gången promenerade omkring i Tokyo på eftersommaren Olympia året 1964, var det inte ovanligt att man stötte på japaner som stönande, stånkande och totalt ogenerat avlät sitt vatten i ett gathörn. Ja, män förstås. Tokyo var smutsigt och ohyfsat både här och där och badhusen var i allmänhet bordeller i varje fall dit vi som var unga män dirigerades.
Så är det inte mer. Jag har flugit in några dussin gånger sen dess och upplevt två sorters förändring:
Den första är att denna väldiga stad (enligt somliga, men inte alla, uppgifter störst i världen) numera är oklanderligt ren, betydligt bättre putsad än Stockholm. Några blottare ser man inte mer och när jag berättar hur det var för några yngre japaner förklarar de artigt att de inte tror mig.
Att hålla rent kostar kraft och överallt, på gatorna, i parkerna och ännu mer i den fantastiskt effektiva tunnelbanan (som jag äntligen lärt mig använda) ser man städpatrull efter städpatrull. Nästan alla städare och gissningsvis tio procent av de tusentals människor man möter under en promenad bär ansiktsmasker mot förstörd luft och smitta. När man sitter nere i ett tunnelbanetåg och upptäcker att a l l a på bänken mittemot är maskförsedda känns det lite läskigt. I tidningarna utannonseras särskilda, utbytbara filter att ha i maskerna. Frågan är oundviklig:
Är det hit vi är på väg? Är det så här det blir när städerna blir jättelika och trängseln dagligvara?
Förresten: stoppar ansiktsmasker fågelinfluensa?
Den andra stora förändringen är även den positiv. Om jag inte har alldeles fel har japanerna blivit mindre osäkra inför långnästa (det är vi det) främlingar. Fler och fler talar engelska och är förtjusta i att visa det, men även de som inte gör det gestikulerar, grimaserar och försöker peka en tillrätta. Leendet har ju alltid varit obligatoriskt, men om jag (återigen) inte har alldeles fel så har det blivit gladare nu. Eller varför inte säga ärligare? Tio år tillbaka i tiden eller så hade jag alltid intrycket att man log därför att man måste. Idag kan man vinka åt en unge, tacka för en tjänst eller så och få ett alldeles äkta skratt till svar. Det känns bra, bättre än förr.
Sanningen är att det två gånger inträffade att (givetvis) totalt främmande japaner tog sig tid att erbjuda sina tjänster när vi stod och tittade på kartan i Ginza-trakten. Den ene gick med oss en kilometer eller så till rätt affär...
Så mitt intryck är att utvecklingen gått rätt bra. Nere på markplanet har vi kommit närmre varandra. Åtminstone lite...
PS Om badhusen fortfarande dubblerar som bordeller vet jag inte. Men min misstanke är att många gör det.DS

Mer läsning

Annons