Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träegyptiskan tillbaka i Sundsvalls centrum

/
  • Lotta Boholm Walls egyptiska kvinna liksom sträcker sig mot himlen. kanske är hon glad för att åter få komma hem till cantrala Sundsvall?
  • På en avsats ut mot ån ska egyptiskan stå. På baksidan är ett barn format. I går fick Lotta Boholm Walls träskulptur sitt slutliga hem.
  • En tre meter hög och nästan lika bred träskultur bär man inte bort hur som helst. Konstnären Lotta Boholm Wall ser sin skulptur hamna på plats vid Selångersån.

2003 valdes Lotta Boholms egyptiska med barn till segrare i kommunens träskulpturtävling. Sedan dess har träkvinnan bidat sin tid i Svartvik. Men nu har hon kommit hem till centrala Sundsvall igen och får sitt hem vid Selångersån.

Annons
Egyptiskan blickar ut över ån och Stenstan. Barnet på andra sidan har utsikt mot Norra berget.
När träden i Vängåvan fälldes 2003 tyckte Sundsvalls kommun att materialet borde komma till användning och utlyste en träskulpturtävling. 16 bidrag kom in, som Sundsvallsborna fick rösta på. 900 röster kom in, och det verk som föll de röstande mest i smaken var Lotta Boholm Walls trädstycke med en egyptisk kvinna på ena sidan, ett barn på den andra.
Jag ville göra någon sorts hyllning till mig själv. Det blev en bild av barnet i mig, och så tänkte jag göra ett självporträtt och arbetade efter en gipsavgjutning.
Men det var inte vad mina verktyg ville. Det blev en egyptisk kvinna. Jag tänkte att en sådan har ju inget att göra med en skulpturtäling i Sundsvall. Men Sundsvallsborna tyckte tydligen att den hade det, säger Lotta Boholm Wall.
Sedan dess har den tre meter höga och nästan tre meter breda skulpturen förvarats i i en lokal i Svartvik. Men nu har hennes ägare, Sundsvalls kommun, beslutat att hon ska visas upp. Och i går kom hon på plats vid Puckelbron. SCA-kontoret och bilarna på Fisktorget blir hennes närmaste grannar.
Jag hade egentligen velat att skulpturen skulle stå inomhus. Men den ryms inte, säger Lotta Boholm Wall.
Platsen vid Selångersån kommer nu att hysa egyptiskan så länge hon håller. En träskulptur lever inte för evigt. Eftersom det trädstycke Lotta Boholm använde var angripet av röta fick hon såga bort en hel del material. Nu kommer regn, fukt och kyla att göra sitt till för att nöta på träet.
Men så länge skulpturen håller är den ett av de gamla träden som reinkarnerats till en ny existens, denna gång som egyptiska. Och som samtidigt fått komma hem igen.

Mer läsning

Annons