Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två gånger Malmsjö i Midvinter

Den engelske dramatikern Zinnie Harris pjäs Midvinter har nyligen haft premiär i London. Nu sätter Elverket i Stockholm upp den hyllade berättelsen om några människors traumatiska upplevelser mellan två krig. Jan Malmsjö, Kristina Törnqvist och Jonas Malmsjö gör huvudrollerna.

Annons
Den 5 mars har Midvinter premiär på Elverket i Stockholm. Jan Malmsjö och Jonas Malmsjö spelar Morfadern respektive Grenville, medan Kristina Törnqvist spelar Maude. Några dagar innan premiären är trion rejält uppskruvade och skämtar konstant.
Fem dagar innan premiären, det är ett skräckscenario. Det är en fruktansvärd tid, och ju äldre man blir desto värre blir det. Om man visste när man började hur pass lite man kan efter så lång tid så skulle man aldrig ha gett sig in på det här yrket, säger Jan Malmsjö.
Hela premiärångesten tillhör ju jobbet, och vi kör på för fullt, Men inte fan är det kul inte, säger Jonas Malmsjö och skrattar.
Midvinter handlar om en morfar som säljer sitt barnbarn till änkan Maude, som nyligen förlorat sitt eget barn, för att ge honom ett bättre liv. Men så en dag kommer Mauds man, som förmodats dött i kriget, hem. Maude avslöjar inte sin hemlighet utan låter maken tro att det är hans barn.
Pjäsen har ett kargt och kyligt språk som inte lämnar mycket känslor för skådespelarna att använda sig av.
Ja, den är nästan hårdkokt, men det är ju det som är så utmanande med texten. Att slippa att gå in på scenen och köra det gamla vanliga teaterköret. \"här kommer jag och här ska jag stå och så här ska jag känna\", säger Jonas Malmsjö.
Visst finns det en kyla i texten, men det är en del av det poetiska. Och det är det som är spännande med att göra den här pjäsen, säger Katarina Törnqvist.
Midvinter behandlar mänskliga känslor som längtan efter identitet och sammanhang, men tar också upp frågan om vilket pris man är beredd att betala för harmoni i tillvaron.
Pjäsen handlar mycket om människans förmåga att kämpa sig tillbaka efter en katastrof. Och hur vi ibland använder lögnen som beskydd, säger Katarina Törnqvist.
Författaren Zinnie Harris är född 1973 men är redan en etablerad dramatiker och regissör i hemlandet England. Midvinter är den första delen i en trilogi med temat konflikt. Den andra delen, Solstice, har premiär i London i april och den sista delen Fall planerar hon att skriva under 2006.
Jag tycker att det är bra att Elverket tar upp en sådan här experimentpjäs, som man ändå får lov att kalla det. Jag menar, det är ju inte Tjechov eller Strindberg precis. Men det finns en väldigt fin poetik i Midvinter. Den har en naturalism och en poetisk förhöjning som jag tycker om, säger Jan Malmsjö.
Allt det där stämmer, pappa har alltid rätt, säger Jonas Malmsjö och skrattar. Men allvarligt så är det en krävande pjäs och inget självspelade piano, det är ett mycket spännande sätt att jobba på, tycker jag.
Midvinter har premiär den 5 mars och spelas till och med den 19 maj. (PM)
Mattias Boström

Jonas Malmsjö, Kristina Törnqvist och Jan Malmsjö gör rollerns som Grenville, Maude och Morfadern i Zinnie Harris pjäs \"Midvinter\".
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Mer läsning

Annons