Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två öre mer till författarna

Annons
Stockholm (PM)
Två öre mer per utlånad bok till författarna. Det är resultatet av årets förhandling mellan regeringen. Författarförbundet samt fotografernas och tecknarnas organisationer. Tvåöringen innebär att ersättningen per lån från skol- och folkbibliotek höjs från 116 till 118 öre, skriver Svenska Dagbladet.
Pengarna betalas ut till Sveriges Författarfond som sedan förmedlar ersättningen till författare, översättare, tecknare och fotografer. (PM)

Munchs tavlor gömdes för nazisterna

Oslo (PM)


Flera kända tavlor av Edvard Munch, inklusive "Skriet", gömdes i en grotta i Norge under den tyska ockupationen. De här nya uppgifterna om hur konst räddades undan nazisternas förstörelse avslöjas i en kommande biografi över den norske konstnären, skriver Svenska Dagbladet. Den brittiske konsthistorikern Sue Pridaux med norsk bakgrund skriver om hur hennes släkting Thomas Olsen ingick i en grupp som 1938 i Berlin köpte loss målningarna som annars skulle ha bränts upp.
Hitler tyckte illa om Munch och andra expressionister och ansåg att deras konst var degenererad. Ett stort antal beslagtagna verk visades upp på den ökända utställningen "Entartete Kunst" för att tyskarna skulle se hur dålig konst den var. Efter utställningen såldes de dyrbaraste tavlorna till utlandet medan resten brändes.
Biografin "Edvard Munch: Behind the scream" publiceras av Yale University Press och kommer ut i oktober. (PM)

Rembrandt-Caravaggio möts i Amsterdam

Amsterdam (PM)


Rembrandt och Caravaggio, två av barockepokens främsta mästare ska förenas på en utställning i Amsterdam nästa år. Ett 20-tal verk av de båda samtida målarna ska visas parallellt på Van Gogh Museet mellan den 24 februari och 18 juni, skriver BBC News. Utställningen, arrangerad av Rijksmuseum, är en del i firandet av 400-årsjubileet av Rembrandts födelse 1605. Caravaggio föddes på Malta 1571 och var verksam främst i Italien. Han dog bara fyra år efter Rembrandts födelse men holländaren inspirerades tidigt av Caravaggios målningar. (PM)Mer läsning

Annons