Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två sf-författare in memoriam

Annons
Inom loppet av en månad har två av de mest prominenta science fiction-författarna avlidit. Häromdagen gick Stanislaw Lem ur tiden, 84 år gammal. Han föddes i Lwów i Polen (numera Lviv i Ukraina). Hans mesta kända verk är Solaris från 1961, som filmades första gången 1972 (i regi av Andrej Tarkovskij) och andra gången 2003 (i regi av Steven Soderbergh).
I en intervju i Svenska Dagbladet för några år sedan berättade Lem att han själv inte var särskilt förtjust i science fiction. Serier som Star Trek dömde han ut som \"verklighetsflykt\", som endast dög att domna bort till om man har sömnsvårigheter. Det hindrade honom emellertid inte från att skriva tekniska sagor som Cyberiaden (1967) som handlar om ett par muntra robotars äventyr.
Solaris är en magnifik berättelse som ställer en mängd viktiga frågor. Här kommer tekniken och vetenskapen i bakgrunden och istället träder frågor om den mänskliga existensens villkor fram. Liksom i mången god science fiction ställs frågor om var människans plats är i en högteknologisk civilisation.
För en dryg månad sedan dog den kultförklarade amerikanska författarinnan Octavia E. Butler under en promenad, efter att ha halkat och slagit huvudet i asfalten. Som svart och kvinna skrev hon från en outsiderposition. Romanen Kindred (1979) handlar om hur en svart kvinna gör en tidsresa och hamnar i det amerikanska södern före inbördeskriget. Ofta handlar science fiction om framtiden men här har Butler valt att förlägga handlingen till det förflutna istället. Effekten är dock den samma; genom att förlägga skeendet i en främmande miljö kan nuets patologier belysas tydligare.
Det är ofta plågsamt att läsa Butler. Många av hennes romaner är drastiska skildringar av en mänsklighet som förlorat sin humanitet. I romanen Clay\'s Ark (1984) demaskerar hon mänsklighetens värsta sidor och visar hur humanitet ofta slår över i barbari. I romaner som Dawn (1987), Adulthood Rites (1988) och Imago (1989) diskuterar hon i allegorins form kön- och etnicitetsfrågor.
Som science fiction betraktat är Butlers romaner bättre än det mesta som publiceras i genren. Desto tristare att författarskapet avslutades i förtid. Hon blev 58 år gammal.

Michael Godhe

Mer läsning

Annons