Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga får skapa konst med proffsens hjälp

Att ägna sig åt konst är ett sätt att bli kreativ också i vardagen. Att hitta sätt att förlösa idéer och kanalisera sin skaparlust.
Nu får länets ungdomar chans att prova på konstens uttryck i projektet Konst Här och Nu. Och de får ledning av professionella konstnärer.

Annons
Ibland, när länets konstkonsulent Lisa W Carlsson arbetade i den lokal hon delar med flera andra yrkesverksamma konstnärer, kunde det hända att ungdomar kom in från gatan och frågade om inte de kunde få göra något där.
Nu fick de inte det, eftersom lokalen var reserverad för proffs.
Men jag tänkte att det här var något för mig som konstkonsulent att göra något av, säger hon.
Hon kontaktade ABF, som inte heller så ofta arbetar med ungdomar, och resultatet blev ett projekt där fem av länets kommuner deltar. Det går ut på att tussa ihop ungdomar mellan 13 och 25 år med några av länets hundratalet verksamma yrkeskonstnärer i kurser, cirklar eller workshops.
Beroende på vilka konstnärer som är engagerade kommer de unga att få prova på olika konstnärliga utrrycksmedel och träffa yrkeskonstnärer.
Projektet bygger på att de konstnärer som är med delar med sig av sin lust att skapa, säger Lisa W Carlsson.
Alla unga som har åldern inne får vara med, och man behöver inte ha sysslat med konst tidigare eller vara duktig i att teckna och måla.
I Sundsvall är det Johan Mauritzson, fri konstnär och lärare vid Sundsvalls Konstskola, som håller i cirklarna. Hans tanke är att grupperna ska få pröva bland annat måleri och skulptur.
Vi kommer också att gå till kreativa platser, som Kollektivverkstan, konstskolan och till konstnärer som bor här. Museet kan vara en sådan plats, liksom Bünsowska tjärn. Och det finns många material att använda sig av. Det ska vara som att gå in i en kreatvi leksaksaffär, säger han.
I Ånge är det konstnären Tomas Eriksson och keramikern Åsa Larsson som leder cirklarna. Där drivs projektet som sommarkurs med temat Gräv där du är - en kurs med avstamp i att det inte kan vara riktigt bra att bo i glesbygd.
I vilken form man arbetar och när man träffas beror mycket på vad deltagare och ledare kommer överens om. Johan Mauritzson är beredd att starta så fort rimligt många deltagare anmält sig genom ABF. Men huvuddelen av verksamheten äger troligen rum under hösten.
Vi dukar ett bord och nu gäller det bara för ungdomar att hitta det, säger Lisa W Carlsson.

Mer läsning

Annons