Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA uppfann al-Zarqawi – och startade ett krig

/

BOK
Loretta Napoleoni: Uppror i Irak. Al-Zarqawis heliga krig. Översättning: Stefan Lindgren.
Leopard förlag

Annons
Det har gått tre år sedan USA invaderade Irak. Den amerikanska politiken i Irak är kontraproduktiv, skriver Loretta Napoleoni i boken Uppror i Irak. Den är en sorts biografi av en av de ledande motståndsmännen och terroristerna i Irak, jordaniern Abu Musab al-Zarqawi, en skapelse av den amerikanska politiken, hävdar hon.

Ingen visste vem han var förrän USA:s utrikesminister Colin Powell i FN i februari 2003 förklarade att han var den mycket farliga länken mellan al Qaida och Saddam Hussein.

Men det var lögn. Al-Zarqawi var oense med bin Ladin. I al-Zarqawis och hans likasinnades ögon var bin Ladin en arrogant saudisk föredetting. Först i slutet av 2004 utnämndes han till bin Ladins ställföreträdare i Irak. Uppgifterna om honom kommer från början från den kurdiska säkerhetstjänsten i norra Irak efter det amerikanska bombanfallet på Afghanistan i oktober 2001.

Al-Zarqawi är jordansk sunnimuslim. Han lockar framför allt till sig unga fattiga män i Mellanöstern som inte ser någon framtid och muslimska medelklassungdomar, andra generationens invandrare i Europa. Självmordsattentaten utförs, enligt Napoleoni, enbart av utlänningar, medan den traditionella frihetskampen nästan uteslutande förs av irakier. Om al-Zarqawi står för det mest spektakulära våldet i Irak idag, självmordsbomberna, så är det ändå bara en bråkdel av alla attacker mot ockupanterna.

Rekryteringen av självmordsbombare gynnas varje gång USA anklagar al-Zarqawi för terrordåd. Även om anklagelserna fram till ockupationen ofta varit falska, har de skapat bilden av en hjälte som vågat göra motstånd mot den muslimska förnedringen.

Al-Zarqawi växte upp fattig och arbetslös. I hemstaden Zarqa i Jordanien var han en smågangster. Hans religiösa intresse väcktes under långa fängelsevistelser där han utsattes för tortyr och isolering. Den salafitiska läran lärde honom att Gud är maktens källa, inte folket.

Napoleoni avvisar bestämt de tidiga anklagelserna mot al-Zarqawi för internationell terrorism. Han saknade möjligheter till det, hävdar hon. Han hade tillbringat större delen av 90-talet i fängelse i Jordanien, därefter varit isolerad i Herat i ett par år, och sedan på flykt i Iraks kurdiska delar. Han hade ingen stor organisation, bara ett hundratal anhängare och saknade internationella kontakter. Han tillhör den extrema gren av islam som betraktar dagens islamska regimer som korrupta och ansvariga för ett långt förfall och lidande för folken.

Efter USA:s ockupation av Irak var al-Zarqawi ointresserad av ett samlat motstånd. Idag för han ett tvåfrontskrig mot shiitiska och amerikanska mål. De shiitiska ledarna ser han som avfällingar. Bilbomberna som drabbar shiiter och ockupanter är hans verk.

Napoleoni målar upp en mycket dyster framtid för Irak. Inbördeskrig och en uppsplittring av landet som i det forna Jugoslavien är vad irakierna kan vänta sig. Efter USA:s ockupation har den nationella enheten pulveriserats och etniska fraktioner uppkommit.

Mer läsning

Annons