Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbrändhet i romanform

BOK
Eva F. Dahlgren: Det här är inte jag. En dokumentär roman.
Forum

Annons
Plötsligt en dag slutar frilansskribenten Felicia att fungera. Hon är slut i nerverna och utbränd efter många års slitande som journalist och frilansskribent. Minnet sviker henne och hon klarar knappt av de mest triviala saker. Ett besök i snabbköpet är förenat med ett stort obehag och hon orkar inte träffa andra människor.
Sedan länge har Felicia ett kraschat förhållande bakom sig. Hon har begravt sig i arbete och ständigt varit på språng. Hennes femtonårige son är rädd att han skall bli som mamman att utbrändheten är ärftlig. Förutom oförmågan att klara av vardagen och arbetslivet finns därför också förnekelsen hon vägrar länge att inse att hon är sjuk. Och när hon söker hjälp för sin utbrändhet medicineras hon.
För några år sedan beskrev Thomas Hylland Eriksen informationssamhällets patologier i Ögonblickets tyranni; att vi ständigt är uppkopplade och svarar på mail, att vi ständigt kan nås via en mobiltelefon, etcetera. Eva F. Dahlgrens dokumentärroman är en illustration till Eriksens bok. Den handlar om en människa som har levt med orimliga prestationskrav en längre tid. Hon jämför sig själv med den neurasteniske Strindberg i Inferno en människa som drivs till vansinne av att inte klara av omgivningen.
Det är stundtals ganska plågsamt att läsa Det här är inte jag. Berättarstilen är fladdrig och snabb. Läsaren kastas mellan olika stressituationer som huvudpersoner upplever i sitt försök att orientera sig i vardagen. Romanen är också en kritik mot informationssamhällets krav och huvudpersonen gör en parallell till folkhemmets steriliseringar av icke önskvärda medborgare. Vad skall hände med dem som "inte klarar kraven i informationssamhället"?
Det här är inte jag är en roman om vårt sönderstressade samhälle, om en tid när klyschor som social kompetens och flexibilitet utgör ledord i den nyliberala diskursen. Utbrändhet är ett av vår tids gissel och ett angeläget ämne att behandla.


Mer läsning

Annons