Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert debutantfoto

FOTO
Sundsvalls museum: Argentina och Amsterdam; till 22 april.

Annons
Nadja Markkula reste till Argentina, stannade en månad, åkte runt i en bil som hela tiden riskerade blåsa sönder på höjderna. Och fotograferade; massor med bilder av ett Argentina långt från flamenco.
Stina Lindgren och Amanda Berglund reste till Amsterdam, fyllda av fördomar om staden: prostitution, narkotika. Men sökte ett annat Amsterdam: kanalerna, cyklarna, husen, historien, maten. Samlade fakta men framför allt: fotograferade.
Nu visar de tre resultatet av sina decemberresor på Sundsvalls museum, i en vacker, intressant fotoutställning i två delar.
Nadja Markkula går estetlinjen på Skvaderns gymnasium och hade kommit till fotokursen när han, efter ett par års planering, åkte till Argentina. För första gången med det hon kallar en riktig kamera. Men utan fotorutin. Det hon nu visar i utställningen är ett elevarbete, liksom Stina Lindgrens och Amanda Berglundas Amsterdamreportage är ett projekt på Hedbergska skolan. Också de utan fotovana, men nu med smak för foto. De ville också dokumentera Amsterdam mer i bild än ord.
Formellt är det amatörbilder de tre visar. Men de har en kvalitet som skiljer dem från vanligt amatörfoto. Här finns en inlevelse i själva motiven som med dokumentär styrka förvandlats till bilder.
Och besökarna kan se ett annat Amsterdam än ryktets och konventionens; en stad mitt i Europa med en omtumlande, ofta dramatisk historia och en karaktär som präglas av kanalerna och de cyklister som är överordnade all annan trafik, bilar och spårvagnar.
Men också de märkliga, folktomma husen; affärer i bottenvåningen är enda ingången till husen vilket gör att våningarna ovanför står tomma då affärsinnehavarna inte vill ha sin affär som passage. Trots trångboddheten i staden, den som gör att många bor på husbåtar längs kanalernas kajer.
Nadja Markkula kom till norra Argentina, bergigt, otillgängligt, slingriga grusvägar, fattigdom. Det skildrar hennes bilder på ett utmärkt vis, med dokumentär skärpa.
Två elevarbeten har blivit en sevärd museiutställning, med mångkulturell fernissa.

Mer läsning

Annons