Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga den stora drömmen

/
  • Timrå teateresteter på den tiden det fanns ett livaktigt och kvalitativt gymnasieprogram med teaterinriktning i regionen.

Våga följa din dröm och välja estetiska utbildningar, skriver Ella Dalebrand, som själv ångrar att hon inte gjorde det.

Annons

När vi är femton år gamla så står vi inför ett val. Ett val som blir grunden till vår framtid. Men när vi gör det valet så blir det mer och mer vanligt att vi glömmer våra drömmar. Vi får höra av syokonsulenter och föräldrar att ta den säkra vägen och hålla våra drömmar realistiska. Eftersom att dagens ungdomar blir uppmanade med det här så är det inte konstigt att linjerna med en bred grund som samhälle, ekonomi och natur blir allt mer vanliga medan de estetiska linjerna knappt får ihop en klass. På Skvaderns gymnasieskola hade de en estetfestival med lokala artister som skulle locka fler till att välja en estetisk linje. De flesta av artisterna hade en gång själva valt en estetisk linje på Skvaderns gymnasieskola.

Vi alla har drömmar som vi vill följa, men vi vet om hur svårt det är så vi väljer att backa istället. Självklart finns det de som ändå går mot strömmen och vågar följa sin dröm. Jag önskar verkligen att jag kunde vara en av dem. Jag har gått i teater i sju år nu och det är verkligen det jag brinner för, men när jag fick hem brev och reklam från alla gymnasieskolor så hoppade jag över delen med det estetiska. För jag visste att jag borde ha den där breda grunden som alla pratar så mycket om. Så jag gjorde valet förra året och valde att läsa samhälle för en teaterklass blev inte ens av. Det är så synd att det ska behöva vara så. Jag vet om att många i min teatergrupp brinner för det lika mycket som jag men våra drömmar tystas bara ner.

Det är inte bara teaterlinjen som inte blir av utan det är färre och färre i klasser som är estetiska eller praktiska. Det tror jag beror på att de inte lockar människor för att de saknar den breda grunden. Vi får dagligen höra att skola ska vara skola och där ska man jobba med akademiska ämnen så att vi klarar oss i framtiden och att fritidsaktiviteter ska vara fritidsaktiviteter och där emellan ska det finnas tydliga kontraster och de ska skiljas åt. Det är där samhället har förstått allting helt fel. Vi borde kunna leva vår dröm hela tiden. Visserligen så finns det bra teatergrupper som man kan gå i efter skolan och där ökar grupperna bland alla möjliga åldrar. Det visar att det finns ett intresse och drömmar bland barn i väldigt tidig ålder. Jag skriver inte det här för att locka alla till att välja de estetiska linjerna utan jag skriver det här för att locka folk till att följa sina drömmar. En säker framtid behöver inte alltid vara den första prioriteringen för det kommer att gå bra ändå. Vi alla kommer inte att sluta som skådespelare eller artister men att gå en bit på vägen är samma sak som att leva drömmen en stund.

Att gå en estetisk linje är inte bara sedd som mindre värd bland jobben i framtiden utan även bland elever som går på skolor. De som inte går den väl förberedande teoretiska linjen är sedda som mindre bra än de andra. Fördomar finns överallt. Det behöver alltså inte bara vara syokonsulenter eller föräldrar som skrämmer bort eleverna utan det kan även vara eleverna själva. Det estetiska programmet är också högskoleförberedande. Så vad är då skillnaden? Esteterna har sitt speciella rykte bland alla de andra teoretiska ämnena men jag tycker endast att de är starka och modiga. De vågade följa sin dröm, det gjorde inte jag.

Jag gjorde mitt val förra året och jag önskar mer än något annat att jag gick till skolan varje dag för att leva min dröm istället för att skaffa mig en omtalad bred grund. Så från mig, en frustrerad förstagluttare, till er alla våga följa era drömmar och skit i vad andra tycker eller tänker om det. För i slutändan så är det viktigast att DU känner dig nöjd. Inte syokonsulenter, inte föräldrar och inte heller de andra eleverna utan endast du själv för det är ju trots allt ditt val.

Mer läsning

Annons