Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är Hillary Clinton?

/
  • Hillary Clinton måste övertyga väljarna om att hon kan stå för förändring.

BOK: Martin Gelins bok om Hillary Clinton recenseras.

Annons

Hon är på god väg att bli världens mäktigaste person, hon har varit USA:s utrikesminister, hon har ett av Washingtons starkaste politiska varumärken ... Ändå förloras Hillary Clinton i dimmorna i en bok som titel och omslag antyder ska handla om hennes liv.

Martin Gelin har skrivit en i stora delar intressant och välresearchad bok om det progressiva Amerikas snabba framfart, men den som hoppas på att få läsa den definitiva boken om Hillary Clinton bör leta annorstädes.

Jag har läst alla Martin Gelins böcker om amerikansk politik och öppnar "Den längsta kampen – Hillary Clintons väg till makten" med höga förväntningar. Martin Gelin håller en konstant hög nivå i sin rapportering från USA, oavsett om ämnet är Vita Huset eller tv-serien "Vita Huset", lika hemma i maktens korridorer som i populärkulturens vindlingar. Som bäst är han när de två världarna förenas. Vilket de ofta gör i världens mest showbizifierade politiska system.

"Den längsta kampen" är läsvärd, men inte Gelins bästa Amerika-rapport. Det säger någonting om Hillary Clintons lyskraft att hon får sälja en bok som mer verkar vara intresserad av att skildra den nya vänstervåg som näst intill lyckats desarmera ett tidigare så explosivt ord som "socialist" än av henne som person.

De vanligtvis så sakliga och välinformerade analyserna störs här av ett rosenskimmer som lägger sig över sidorna. Martin Gelin har sett den nya progressiva rörelsen och fått en blick som annars bara kan ses på människor som tittar på Facebooks hundvalpsklipp.

Att han, som svensk journalist, inte har fått en intervju med bokens huvudperson går inte att gnälla på. Den amerikanska journalistikens stora elefanter misslyckas också med det. Gelins alternativ blir i stället att söka upp människorna som ska bli Clintons väljare – och de som hellre lämnar landet än ser henne i Ovala rummet.

Hillary Clinton är en polariserande politiker, men medan hon i förra kampanjen, som Barack Obama vann, tycktes göra allt för att släta över detta, omfamnar hon nu i stället denna effekt. En av anledningarna är att den väljarbas hon nu ska appellera till har växt sig tillräckligt stor för att hon inte ska behöva snegla mot mitten. Den pragmatiska mittenpolitikern får nu lära sig att attrahera dem som står närmare kanten.

"Den här boken handlar därför om hur en pragmatisk politiker försöker hantera ett radikalt ögonblick i USA", som Gelin uttrycker det.

Den republikanska basen av vita, arga män i Mellanvästern krymper stadigt, medan Hillary Clintons väljarkoalition växer. Kvinnor, ungdomar, storstadsbor, homosexuella, högutbildade, latinamerikaner ...

Författarens intention går att se: Att synliggöra Clintons konturer genom att fylla i bakgrunden. Han reser till hennes gamla college för att intervjua supportrar där, han skildrar de minoriteter som älskar Hillary, de kvinnohatande män som ser henne som en häxa och han kompletterar intervjuerna med så kallat vanligt folk med samtal med några av USA:s skarpaste politiska tänkare. En av Gelins styrkor som reporter är att han alltid orkar ringa det där extra samtalet.

En metod som i teorin kan fungera, men Hillary Clinton blir inte tillräckligt tydlig här. Till Gelins försvar kan sägas att hon inte heller blir riktigt tydlig i den bok som hon själv skrev häromåret, "Svåra val", som hade känslan av att hon vägt varje ord på silvervåg tillsammans med en kommitté av advokater och politiska strateger.

I sina bästa stunder påminner "Den längsta kampen" om en av de bästa böcker som jag läst om Amerika under senare år: George Packers "The Unwinding", en bok som Gelin också refererar till. En samling reportage om förlorarna i det nya USA.

Först när jag släpper störningsmomentet att Hillary Clinton själv är så osynlig, kan jag börja uppskatta styrkorna i boken.

Martin Gelin inleder med konstaterandet att USA är "ett land som håller på att förändras". USA är också ett land som till varje pris vill ha förändring, om det så är i en mer progressiv riktning eller i en riktning som leder rakt in i Donald Trumps sugar daddy-famn – bara vägen går så långt bort som möjligt från Washington-etablissemanget. Hillary Clinton måste lyckas med förvandlingsnumret att som den ultimata insidern framstå som en outsider buren av en förändringsvind.

Läs mer: Krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Mer läsning

Annons