Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra bästa tips inför kommande bokhöst

Sommaren pågår fortfarande för fullt, men höstböckerna står redan redo att ta över när strandläsningen har packats ner för i år. Vi har spanat in förlagens bokkataloger och valt ut vad som är intressant – och mindre intressant – i höstens bokflod.

Annons

Bokhöstens ...

… sommarprat i bokform: Kända personer som delar med sig av sin livsvisdom, ja, vi kan genren. I höst berättar bland andra sjukamparen Carolina Klüft om sina ”strategier för att hantera det som kallas livet” och Sanna Bråding berättar i ”För mycket av allt” om sin fängelsedom och hur hon ”lyckats vända sina smärtsamma erfarenheter till något konstruktivt”. Vi gissar att Sommar i P1:s producent Bibi Rödöö kommer att sluka dem.

Författaren Terese Bohman. Har hon chans på Augustpriset? Foto: Marc Femenia

… Augustpriskandidater: Vi vet förstås ingenting om vem som belönas med Augustpriset eller ens om dessa böcker håller måttet, men det är inte en vild chansning att Steve Sem-Sandberg finns bland de nominerade. Han skriver i ”Stormen” om hatet som ärvs i generationer och ”en ö igenvuxen av berättelser och myter”. Anneli Jordahls roman ”Som hundarna i Lafayette park” om arbetsplatsolyckor och Black power-legenden Angela Davis låter också lovande. Och kanske är Therese Bohman redo att ta klivet upp till Augustprisscenen med ”Aftonland”, hennes tredje roman.

… piskor: Att Fredrik Reinfeldt vill att vi ska jobba långt efter 65 år vet vi redan. Men för att vi inte ska glömma bort det, nu när han lämnat maktens korridorer, påminner han oss igen i boken ”Nya livet” om att leva till 100 och jobba till 75. Även tv-programledaren Marianne Rundström vägrar att gå i pension och skriver om det i ”Passé”. Vi kanske skulle kunna kalla den Claes Elfsberg-genren.

… anglofili: Älskare av allt brittiskt kan välja på julnoveller av PD James, en bok av ”Downton Abbey”-skaparen Julian Fellowes och Johan Hakelius ”Ladies” i pocket. Men den riktiga anglofilbomben verkar Edward St Aubyn leverera. En romanserie om den brittiska överklassen som jämförs med Oscar Wilde och Evelyn Waugh. Jo tack, vi häller upp en kopp Earl Grey!

… importerade hype: Varje riktigt god boksäsong brukar innehålla den senaste boksnackisen från den engelskspråkiga världen. Som ofta fokuserar på hur stort förskott författaren fått. I år är det Emma Cline som fått förlagen att slåss om ”Flickorna”, en roman som löst bygger på Charles Manson-kulten. Duger inte den så är Ta-Nehisi Coates ”Mellan världen och mig” om USA:s rasism nästan lika hypad.

Hunden Arthur med husse Mikael Lindnord.

… hundar: Hur många författare blir slickade i ansiktet på sina bokomslag? Att klicksuccéhunden Arthur, som fick ett helt multisportlag förälskat efter att ha visat makalös trohet, skulle bli föremål för en bok var inte så oväntat. Nu kommer boken om mötet, författad av nya hussen Mikael Lindnord. Lite mer oväntat är att deckarförfattaren Håkan Nesser släpper pistolen för att ta upp hundkopplet. I ”Nortons filosofiska memoarer” skriver han ”en tänkvärd hyllningsbok” om sin jycke. Kanske med John Grogans bästsäljare ”Marley and me” i åtanke.

Foto: Wahlström och Widstrand

... krama-sista-droppen-ur: Den som inte har fått nog av Jens Lapidus "Snabba cash" kan nu köpa boken i en deluxeversion. "Snabba cash XL" innehåller personliga kommentarer från sådana som Jan Gradvall och Sofi Oksanen, en karta över intrigens Stockholm och en ordlista på slanguttrycken i romanen. Efter det här är väl kassakon färdigmjölkad?

... journalistböcker: En av Sveriges mest uppmärksammade journalister, DN:s Niklas Orrenius, ger ut "Skotten i Köpenhamn" om den kontroversiella konstnären Lars Vilks. Panamadokumenten, som ledde till ekonomiskandalen där bland annat Nordea drogs in, blir bok av journalister från tidningen Süddeutsche Zeitung. Och Guldspaden-belönade Henrik Ennarts och Fredrik Mellgrens granskning av sjukhusbygget Nya Karolinska får formen av en bok i "Sjukt hus".

Författaren Kristina Sandberg lämnar inte Majs kök.

… husmorstips: Kristina Sandberg är inte färdig med Maj, hemmafrun från den Augustprisbelönade bokserien. Nu ger Sandberg tillsammans med Lotta Kühlhorn ut boken ”I köket hos maj” med Majs bästa recept från den svenska kokkonsten. Några riktiga huskurer ger också Karin Berndl och Nici Hofer i "Huskurer – från natur och skafferi".

... mens: Efter Liv Strömquists uppmärksammade sommarprat och Clara Henrys bok "Ja jag har mens, hurså?" kommer nu ännu en mensbok. I Anna Dahlqvists "Bara lite blod" skildras hur mens ses som ett skamtecken i en stor del av världen och hindrar flickor från att få en utbildning.

... klimatångest: Efter att man mer eller mindre har accepterat smältande poler, översvämningar och svällande ökenområden, kommer plötsligt lite hopp. I "Omställningen" berättar vetenskapsjournalisten Jens Ergon om framstegen som görs i klimatkampen. Men för att det positiva inte ska kännas helt ovant kommer också "Binas historia" av Maja Lunde, en roman om bidöden som beskrivs som "en av vård tids slumrande katastrofer".

... stickning: Hallå, spanarna i P1, ett tips – stickning verkar vara hett i höst. Julia Skott skriver om "stickandets vardag och kulturhistoria" i "Håll käften, jag räknar!" som också redogör för stickarens sju dödssynder. Andra böcker för stickare är Maja Karlssons "Sticka svenska mönster", Hanne Andreassen Hjelmås "Sticka för de små", Johanna Wallins "Sticka nordiska mönster", Ulla Engquists "Sticka – egna modeller och fler detaljer" och Erika Åbergs "Sticka vantar, sockor och lite till".

... sportböcker: En av de riktigt legendariska sportböckerna kommer nu på svenska: Buzz Bissingers "Friday night lights", känd från den fantastiskt fina tv-serien. Om en småstad i Texas besatt av amerikansk fotboll. Vi har sporttokiga städer även i Sverige, och om en sådan skriver Fredrik Backman i "Björnstad". En hockeyroman som ställer frågan: Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?

... debutanter: I "Skuggan" låter Marit Furn en mystisk kemist skugga August Strindberg under infernokrisen. En "bisarr skröna" kallas Elin Eldestrands debut "En framtida hemmafrus bekännelser" om barnet Charlie som växer upp under trassliga omständigheter. Journalisten Lina Kalmteg debuterar skönlitterärt med "Jag såg livet tvingas i mig" om anorexia. I "Forever young" skriver Johan Ripås om två killkompisar i ett hus vid en sjö en sommar på 1980-talet. Och Tone Schunnesson debuterar med en roman om en kvinna som försöker komma undan folk som hon är skyldig pengar till.

... Jesus: Tänk om man kommer fram till en Jesus man inte gillar? frågar boken "Den okände Jesus" om Jesus ur ett judiskt perspektiv, skriven av Cecilia Wassén och Tobias Hägerland. I "Människosonen" ställer Lennart Hagerfors en annan fråga: Vad gjorde Jesus från att han var barn till att han klev in i historien som trettioåring?

... kändisar: Ingen bokhöst utan kändisar, redo att levereras till signeringar på Bokmässans golv. Kakan Hermansson, Youtube-kändisen Therese Lindgren, Christer Lindarw, Christer Sjögren, Tommy Berggren, Bruce Springsteen och Paul McCartney är alla bokaktuella. Udda fågel i kändisminglet: Sture Bergwall.

Sofi Oksanen skriver om övernaturligt hår.

... övernaturligheter: Sofi Oksanen skriver i "Norma" om ett övernaturligt växande hår, som växer onormalt snabbt och påverkas av huvudpersonen Normas humör. Anna Winberg skriver i "Jungfruön" en nytolkning av Blåkullamyten om en liten flicka som glöms kvar på ön Blå Jungfrun. Eva-Marie Liffner besöker systrarna Brontës fantasyland Gondal i "Blåst!" Och i Max Porters "Sorgen bär fjäderdräkt" tar sorgen fysisk form i en kråka.

... historiska böcker: En rad författare blickar mot det förflutna i höst. I "Saturnus tecken" återvänder Ulrika Kärnborg till stormaktstiden. Boken är första delen av två om världen kring kanslern Axel Oxenstierna. Christina Wahldén har tidigare skrivit om Linnés dotter och har nu hittat en annan spännande historisk kvinna: Constantia, dotter till Erik XIV. Antikexperten Mary Beard berättar i "SPQR" om varför romartidens människor fortfarande är viktiga för oss. Märta Fohlin söker sig i "Sandöflicka" tillbaka till 1939 och Gotska Sandön i en roman som baseras på verkliga händelser från beredskapstiden. Och även deckarna söker i det förflutna, som Pontus Ljunghill som i "Lykttändaren" löser mord i 1923 års Stockholm.

Herta Müller, författare och 2009 års Nobelpristagare i litteratur.

... Nobelklass: Både tidigare pristagare och kanske även framtida ger ut nytt i höst. Toni Morrison skriver i "Gud hjälpe barnet" sin första samtidsroman om hur sår i barndomen får konsekvenser senare i livet. Herta Müller samtalar i "Mitt fosterland var en äppelkärna" med Angelika Klammer i en bok som tänjer på intervjubokens gränser. Patrick Modiano skriver i "Villa Trieste" om en man som tar sin tillflykt till en kurort vid schweiziska gränsen för att slippa dras in i Algerietkriget. Så de två Nobelpriskandidaterna: Margaret Atwood har i "Den frystorkade brudgummen" samlat nio rysliga berättelser och Don DeLillo återvänder till det stora romanformatet i "Noll K" om nedfrysta kroppar och drömmen om evigt liv.

... Ferrantefeber: Fortsätter med "Hennes nya namn", andra delen i kritikerhyllade Neapelkvartetten av Elena Ferrante. Två romaner återstår att översätta, så vi spår inte någon tillfriskning från febern än på ett tag.

… sista farväl: Står författaren Göran Hägg för, som avled 2015 men som hade en sista bok i sig som han lämnade till förlaget bara några veckor före sin död. I ”Sanningen är alltid oförskämd” skriver han om August Strindberg.

Mer läsning

Annons