Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårens barnkultur samlad

/

Barnteatern i Kulturmagasinet är en stadig publiksuccé. Men i vår finns också Scenkonstbolagets matinéserie i samma programkatalog.
På så vis kan föräldrar, far- och morföräldrar få ett helhetsgrepp om vad hela familjen kan se av dans, teater och konserter.

Annons

I stort sett varje helg under våren bjuds det barnkultur på eftermiddagarna i Sundsvall med omnejd.

– Vi spelar inte bara på kvällarna, utan också på dagtid så att familjen kan gå tillsammans, säger Carin Edholm från Scenkonstbolaget, som står bakom lördagens "Trallfonsar", som inleder våren.

Mer Scenkonstbolag blir det om en vecka, då Norrdans ger sin underhållande kortföreställning "Windows" för alla åldrar. Bolaget bullar också upp med barnkonserterna "Kongero" - vokal folkmusik - och Jaerv, folkmusik med krydda av jazz och pop. Senare i vår presenteras det ljuvliga instrumentet harpa i närbild, samt den nya länsungdomskören och kören "Arctic light".

På teatersidan finns Teater Västernorrlands "Sagan om den lilla farbrorn". Bolaget har också filmverksamhet och i april visas kortfilmerna Flaskposten, inspelad i Galtström samt Blomkål och morötter.

Barnteatern i Kulturmagasinet - som också spelas på sju andra platser i kommunen - välkomnar i vår två internationella gästspel. "Hatching day" är en finsk dockteater om växandets magi i skuggan av en maskros. Från Palestina kommer Al-Harah Theatre som spelar "Bortbytingen" av Selma Lagerlöf.

– Den spelas i första hand för skolor och arabisktalande barn, men vi har ett 20-tal biljetter att sälja till allmänheten, säger kultursekreterare Håkan Nordman.

Bebisteatern gjorde succé härom året och har efterfrågats stort. I juni kan de allra minsta och deras vuxna se "Bubbla" med Teater Tre.

– Vi hoppas kunna erbjuda bebisteater åtminstone varannan säsong framöver, säger Håkan Nordman.

Ett par barnboksklassiker i dramatiserad form är "Adjö, herr Muffins", som handlar om när ett älskat husdjur dör och som blir musikteater hos Skottes från Gävle, samt nationalklenoden "Lilla spöket Laban" med den spökrädda Boulevardteatern. Sundsvalls egen clown Daff-Daff återkommer till nya barn, och vår egen Teater Soja ger premiär på "Hotell Snäll".

Barnteatern i Kulturmagasinet är nästan alltid utsåld. Medräknat de andra platserna i kommunen spelades i fjol 68 föreställningar som sågs av 3155 personer. För de flesta barn som ser barnteater blir det ett starkt intryck.

– I stället för tecknade barnkanaler har vi här riktiga människor, som bjussar på sig själva och ger barnen allt de har av yrkeskunskap och engagemang, säger Håkan Nordman.

Barnkulturvåren i Sundsvall

272 Trallfonsar (Stadshuset)

9/2 Norrdans (Sveateatern)

15/2 - 17/2 Konrads kalas (Kulturmagasinet, Stöde, Alnö)

16/2 Kongero (Sveateatern)

22/2 - 24/2 Hotell Snäll (Kulturmagasinet, Matfors, Ljustadalen)

23/2 samt 2/3 Sagan om den lilla farbrorn (Konsertteatern)

23/2 Alla dansar i otakt utom jag (Sveateatern)

2/3 - 3/3 Adjö, herr Muffins (Indal, Kulturmagasinet)

2/3 samt 20/4, 21/4 och 27/4 Daff-Daff får besök (Kvissleby, Stöde, Granloholm, Konsertteatern)

15/3 - 17/3 Lilla spöket Laban (Kulturmagasinet, Stöde, Alnö)

16/3 Fyra flickor (Sveateatern)

23/3 - 24/3 Hoppsan! (Indal, Kulturmagasinet)

23/3 Jaerv (Konsertteatern)

5/4 - 7/4 Min nattresa (Kulturmagasinet, Alnö, Granloholm)

6/4 samt 20/4 Flaskposten, Blomkål och morötter (Magasinsg.12)

13/4 - 14/4 Bokhyllan (Kvissleby, Ljustadalen)

19/4 - 20/4 Hemma hos (Kulturmagasinet, Matfors)

20/ 4 Tänja tid (Konsertteatern)

27/4 Två färgstarka körer (Stadshuset)

28/4 Hatching day (Konsertteatern)

2/5 Bortbytingen (Konsertteatern)

18/5 Närbild harpa (Konsertteatern)

4/6 - 5/6 Bubbla (Kulturmagasinet)

Mer läsning

Annons