Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför mår unga så dåligt? Mittuniversitets forskare berättar i ny podd på st.nu

/

Varför mår unga människor så dåligt i dag? är en av frågorna för första delen av ST:s radioserie Forskarpodden.
Där samtalar Susanne Holmlund med forskare från Mittuniversitetet om deras forskning. Först ur är Katja Gillander Gådin, professor i folkhälsovetenskap.

Annons

Vi lever ofta i tron att världen blir bättre. Mot det talar till exempel uppgifterna om att unga människor mår sämre i dag än deras föräldrar gjorde som unga. Och det är ingen myt.

– Om man tittar på studier som gjorts under många år finner man en ökad rapportering av psykosomatiska symtom, säger Katja Gillander Gådin.

Särskilt är det de äldre eleverna som mår dåligt, och orsakerna finns förstås att söka på flera plan. En som brukar föras fram är den ökade sociala ojämlikheten. Vidare får kraven inte vara för höga, men inte heller alltför låga. Sedan måste förstås våra relationer fungera för att vi ska må bra. Utan stöd, trygghet och tillit klarar vi oss inte, och därför är mobbning så förödande.

– Mobbningsproblemet är jättestort. I dag finns en hög medvetenhet men inte alltid metoder för att göra något åt mobbningen. En utvärdering som Skolverket gjorde visade att ingen metod fungerade riktigt bra, säger Katja Gillander Gådin.

Det positiva är ändå att medvetenheten ökar om att mobbning inte är OK, att man pratar om den och fördömer den. Tyvärr gäller inte alltid samma öppenhet för sexuella trakasserier. Katja Gillander Gådin vet att de ofta osynliggörs men är ett stort problem för många, oavsett det gäller fysiska, verbala - eller kränkningar via mobil och internet. Utsattheten kan leda till bland annat depressioner, sämre självkänsla och självskadebeteenden, så den är inget att ta lätt på.

– En analys jag gjort är att de som är utsatta på nätet också är mer utsatta offline, säger Katja Gillander Gådin.

Hör hela intervjun i Forskarpodden på st.nu - sök http://blogg.mittmedia.se/Forskarpodden

Mer läsning

Annons