Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens främsta violinster

MUSIK CD/DVD med Heifetz & Ojstrach RCA/EMI/Cembal d\'amour/Brilliant Classics/Le Chant du Monde

Annons
Klangmässigt skiljer sig världens främsta violinister åt: Heifetz utpräglade, skarpt fokuserade intensitet, särskilt i de allra högsta registren, kontrasteras mot Ojstrachs mörkare och fylligare klangfärger. En rad nya utgåvor ger prov på två mästares spel.
Dvd:n \"Heifetz in Performance\" (RCA 82876 63886 9) presenterar en stor del av de filmade framföranden som bevarats med violinisten. Allra mest intressant är ett framförande av J.S.Bachs chaconne och en rad kortare stycken som hörde till Heifetz favoriter. Strålande violinspel utmärkt understött av den förstklassige ackompanjatören Brooks Smith, Heifetz trogne samarbetspartner från 1950-talets andra halva. Bruchs \"Skotska fantasi\" var ett av Heifetz favoritverk och som solist glänser han som vanligt. Ensemblespelet av Orchestre National de France är dock inte så välklingande och precist som man kunde önska. Med dvd:n följer en cd som presenterar samma repertoar som i filmen. Dvd:ns bild- och ljudkvalitet är god även om man kunde önska att RCA lagt ner litet mer arbete på att restaurera materialet.

I EMI:s \"Classic Archive\" (DVA 4928409) spelar Heifetz första satsen i Mendelssohns violinkonsert, Debussys \"Flickan med linhåret\" och Dinicus \"Hora staccato\" med sedvanlig vitalitet och lyrisk intensitet. Filmen från 1949 är väl bevarad för sin ålder. Dvd:n rymmer även Beethovens fjärde pianokonsert och Waltons cellokonsert med Rubinstein respektive Piatigorskij.

På sex cd från Cembal d\'amour (CD 113, 115, 118, 120, 121 & 122) samlas unika radioinspelningar och konsertupptagningar med Heifetz från 1940- och 50-talet. Även om ljudkvaliteten inte kan mäta sig med motsvarande studioinspelningar med artisten är framförandena ytterst hörvärda. I de här radio- och konsertinspelningarna är Heifetz energi om möjligt än mer påtaglig. I finalerna till Tjajkovskijs och Sibelius violinkonserter (CD115 & 118) är frenesin närmast bedövande. Ibland går det dock litet väl långt som i den stökiga avslutningen på finalen till Prokofjevs andra violinkonsert (CD 115). Skivorna rymmer även några verk som inte finns representerade RCA:s Heifetz-edition. Bland dessa måste Hubays \"Zephyr\" nämnas; en tolkning där Heifetz kontroll av de högsta registren hör till det mest spektakulära på skiva.

Brilliant Classics fortsätter med sin strålande serie \"Historic Russian Archives\". På tio prisvärda cd (92609) presenteras David Ojstrachs artisteri med en rad framstående konserttolkningar. Den skiftande repertoaren från Beethoven till Hindemith visar på Ojstrachs mångsidighet. Om man ska peka på några höjdpunkter i de utan undantag ypperliga tolkningarna, måste den stortslagna premiärinspelningen av Mjaskovskijkonserten från 1939 nämnas tillsammans med Sjostakovitjs två konserter (inspelade 1956 och 1968) samt Prokofjevs första konsert (1963). Till den här gruppen hör även den djupt känslomättade tolkningen av Sibelius violinkonsert från 1966 och det ovanligt romantiska framförandet av Bartoks första konsert (1960). Trots att inspelningarna är gjorda mellan 1939 och 1968 och klingar de med något undantag väl.

I EMI:s \"Great Recordings of the Century\" har man samlat Ojstrachs studioinspelningar från 1950-talet av Prokofjevs båda konserter (562888 2). I den första konserten åstadkommer han en än mer flerskiktad och uttrycksmättad tolkning än i samlingen från Brilliant Classics. Bland övriga violinister är det egentligen bara Joseph Szigeti (Naxos) som kan matcha Ojstrach självklara auktoritet i det här verket. Den andra konserten spelades betydlig mer sällan av Ojstrach. Det här är en tolkning som övertygar med klarhet och varm klang. Jag föredrar dock Heifetz rödglödgade sena inspelning. Skivan avrundas med en ljus och genomlyst tolkning av tonsättarens första violinsonat. Med undantag för det något instängda ljudet i sonaten är inspelningarna väldefinierade och balanserade.


Mer läsning

Annons