Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för Shakespeare

/

Annons
William Sauter, teaterprofessor i Stockholm, har låtit fråga ut den publik som sett Niklas Eks uppsättning av Shakespeares \"Köpmannen i Venedig\" på Dramaten. Av svaren tycker sig Sauter se att pjäsen påverkat åskådarnas syn på judar.
De har blivit antisemiter efter ett par, tre timmars teater.
Inte på riktigt, kanske, men tydligt är, enligt Sauters undersökning, att dramat påverkat åskådarna så att säga i antisemitisk riktning. Av detta drar nu Sauter, liksom en del kommentatorer, slutsatsen att man ska akta sig för klassiker i allmänhet, Shakespeare i synnerhet.
Att det finns en skildring av den judiske affärsmannen Shylock i \"Köpmannen\" som allt sedan pjäsen skrevs uppfattats som kritisk, illasinnad eller rent av hatisk, i verkligheten alltså antisemitisk är etrt så välkänt faktum att det knappast behövs en statistisk undersökning för att bekräfta det. Och om detta var säkert både Ek och Dramatenledningen medvetna när de bestämde sig för att sätta upp stycket.
Det har också gjorts med mycket varsam handläggning av det antisemitiska; snarast blir det motsatsen. Shylock i Malin Eks gestalt är långt mer ett offer för omvärldens ondska än den lismande, listiga ondskan själv. Mitt intryck från genrepet förra spelåret är snarast att uppsättningen mycket skickligt och intelligent undviker de antisemitiska fallgroparna; man ska vara bra överkänslig för att ta illa upp.
Det intressanta är den slutsats Sauter drog i tv härom kvällen: att man ska hålla sig borta från klassikerna och spela nyskrivet i stället. För att vara ett råd av en professor i teatervetenskap är det något förvånande. I papperskorgen alltså med de gamla grekerna, Shakespeare är alldeles för blodig och förfärlig, Molière en illasinnad samhällskritiker och värst av alla i dagens fi-tider kvinnohataren Strindberg.
Mycket i klassiska texter är föråldrat, en hel del obegripligt, något rent stötande. Men är det skäl att avstå från dem för att snävt leva blott i vår egen tid, utan detta perspektiv bakom.
Också när det riskerar att väcka en och annan kritisk tanke om judar.
Nästa varningsflagg ska den gälla Bibeln, full av förskräckliga judar?

Mer läsning

Annons