Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet får forsa fritt när Älvkarleby hyllar en av arabvärldens främsta poeter

/

När Vattenfall på lördag släpper vattnet fritt på Laxön i Älvkarleby är det för att hylla en av arabvärldens främste poeter. Den ständigt Nobelpristippade Adonis kommer dit för att ta emot årets Stig Dagermanpris.

Annons

Adonis, eller Ali Ahmad Said Esber, som han hette från början, har skrivit poesi i mer än 70 år. I januari fyllde han 86. Pseudonymen valde han redan som 14-åring och på sätt och vis gick han i exil redan då. Genom att ta sig ett namn hämtat ur den grekiska mytologin i stället för den arabiska distanserade han sig från de syriska och arabiska traditionerna.

I dag är namnet hans hemvist snarare än exil. Adonis poesi är på samma gång arabisk som modernistisk, och enligt Dagermanprisets jury blottlägger Adonis "diktkonstens frigörande väsen".

Sedan mitten på 80-talet är han bosatt i Paris där han så sent som i våras ställde ut kalligrafi och collage på ett galleri. De senaste åren har han uttalat sig i västerländska medier om den arabiska våren men också om inbördeskriget i sitt gamla hemland, Syrien. Folket är klokt, men inte härskarna, enligt Adonis som skrivit såväl kritiska artiklar som ett öppet brev till den syriske presidenten al-Assad.

Hans svenske förläggare och översättare, Hersham Bahari berättade nyligen för Svenska Dagbladets Carina Waern att Adonis varit nära att få en fatwa över sig, men själv är han inte rädd:

– Varför skulle jag? Jag är inte rädd. Jag är poet och jag ägnar mig åt texter. Och jag har tagit Koranen på allvar. Man måste vara ödmjuk och respektera alla människor. Visst får jag hot på nätet, men jag ignorerar dem. Jag går inte i svaromål, sade han till Carina Waern som nyligen intervjuade honom i Paris.

Västerländska medier älskar att uppmärksamma hans kritik av arabvärlden och är inte lika medvetna om hans blick på Väst.

– I Väst är man precis som araberna. Man gillar att vara självkritisk men inte att någon utifrån kritiserar den egna kulturen, förklarade Adonis i en intervju med BBC för några år sedan.

I höst kommer han till Bokmässan i Göteborg.

När Vattenfall på lördag släpper vattnet fritt på Laxön är det som en årlig hyllning till mottagaren av Stig Dagermanpriset.

Mer läsning

Annons