Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka kulturfrågor är viktigast inför valet? Ställ dina frågor till politikerna i #kandulova

Du vet väl att vår tjänst #kandulova är öppen? Där kan du gå in och ställa frågor till politikerna inför valet. Vilken kulturfråga vill du ta upp?

Annons
Vilken kulturfråga är viktig i valet? Skriv till politikerna i #kandulova-tjänsten.

En upprustning av hyvleriet i Svartvik, mer pengar till kulturskolan, mer satsningar på kulturella samlingsplatser i glesbygd - eller något helt annat?

Vilken kulturfråga är viktigast för dig? Vad vill du ha svar på?

Vår digitala tjänst #kandulova är basen i vår valjournalistik.

I #kandulova kan du ställa frågor till våra lokala politiker, med inledningsfrasen "Kan du lova", till exempel "Kan du lova att det inte blir några neddragningar i bibliotekens öppettider?"

Politikerna går sedan in och svarar på respektive frågor. På så sätt blir det tydligt för medborgarna vad de olika partierna vill. Och vilka politiker som väljer att inte svara.

Vi saknar fortfarande skylten vid dörren som talar om att det är här vi kan hitta vår regionteater.

Inför förra valet var ombyggnationen av Konsertteatern på gång. Nu är den i hamn och såväl arkitekter som besökare berömmer de nygamla utrymmena där inte minst Teater Västernorrland har en betydligt bättre plattform än förr. Men vi saknar fortfarande skylten vid dörren som talar om att det är här vi kan hitta vår regionteater.

Under de senaste åren har vi inte debatterat specifika kulturfrågor i någon högre utsträckning. Men det finns ett starkt engagemang för kultur. Så fort den kommunala budgeten är ansträngd börjar många oroa sig för att biblioteken ska drabbas. Och det finns mycket för politikerna att ta tag i. Till exempel hur kulturföreningarna enklare ska få tillgång till lokaler som kommunen disponerar. Hur föreningarna ska överleva på krympande bidrag. Eller kring hur kulturskolan ska kunna inrymmas, så att det samarbete mellan kulturgrenarna som den har i uppdrag att verka för också ska kunna genomföras.

Hur blir det med Tonhallen som inte är ett tillräckligt bra konserthus för att ta emot stora evenemang, och som inte är akustiskt fullgod ens för vår egen Nordiska Kammarorkester och stadens körer?

Nu väntar ett nytt val, med nya frågor. Hur blir det med museet, som på grund av bristande säkerhet och inomhusklimat inte kan ta emot stora gästande utställningar? Med Tonhallen som inte är ett tillräckligt bra konserthus för att ta emot stora evenemang, som inte är akustiskt fullgod ens för vår egen Nordiska Kammarorkester och stadens körer, och som de allra flesta i amatörmusiklivet ändå inte har råd att nyttja? Och får vi någonsin se en konsthall i Sundsvall, där konstföreningen, kollektivverkstaden och andra aktörer kan slå på trumman för konsten och öppna den för både barn och vuxna?

Mittmedia lanserade tjänsten #kandulova under valet 2014. Den fick starkt genomslag med mängder av frågor till de lokala politikerna. Dina frågor blir en vägledning för oss på redaktionen – genom dem vet vi vad som engagerar våra läsare och hur vi ska tydliggöra var de olika partierna står.

Vilken är din fråga?

Gå in på st.nu/kandulova

https://www.st.nu/kandulova

Mer läsning

Annons