Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilsen tidskriftspremiär

TIDSKRIFT
Public service 1/05

Annons
En efter en har de försvunnit. Månads-Journalen är nedlagd, Vi krymper både redaktion och utgivning; marknaden för tidskrifter präglade av reportage och läsning krymper eller tycks, på svenska, mer eller mindre obefintlig.
Mot den bilden vänder sig nystartade Public service, nu ute med sitt premiärnummer. Ambitionen att vara just en reportagetidskrift, med tydlig samhällskritisk vinkel, är uppenbar. Om än uppblandad med mycket annat. Ambitionen tycks ocikså mer väntad än överraskande.
Här finns således ett reportage om Rosengård i Malmö, ett långt reportage om Libanon. Båda välskrivna, informativa, om än med politiskt samtidiskorrekta vinklar. Något annorlunda syn på samtiden hade tidskriften säkert mått bra av; nu är det som man läst det förr, många gånger.
Reportagen är uppblandade med mycket annat, enligt snuttifieringsmodellen; bitvis ser det ut som en radikal variant av, låg säga, Amelia. Här är det mycket homosex, mycket "fucking", salongsporr, hipop och mycket tonårsaktigt. Det är kanske meningen; det är ju ständigt ungdomsläsarna som ska fångas, hur ointresserade de än är av ämnena.
Public service känns en smula vilsen, osäker på sin egen ambition.
Några nummer kommer redaktionen säkert att klara av, men snarrt står man där med en tidskrift som plottrar sönder vad den kunde vara. Med klädsam lagomradikal rodnad.

Mer läsning

Annons