Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virtuost dansade jävelskaper

DANS Cullbergbaletten på Dansens Hus: \"Live\" - urpremiärer på \"Dödsbo\" av Linus Tunström och \"Som om\" av Johan Inger. Originalmusik av Rikard Borggård respektive Stefan Levin. Ljusdesign: Erik Berglund.

Annons
Att finna en rubrik för två dansverk kan vara knepigt. Cullbergbaletten valde \"Live\" som samlingsnamn på två mycket olika verk, som dock har en gemensam nämnare: Relations!
För att börja med det senare numret, Johan Ingers \"Som om\", vilket nog är kvällens mindre intressanta och mest obegripliga: Det handlar om relationer (enligt upphovsmannen). Abstrakt, jag-centrerat och i princip en traditionell Inger. En rörlig vägg (även tidsvisare?) som skiljer och förenar - människor, nationer, koreograf och dansare, dansare sinsemellan, det framförda och publiken, med mera. Jag tycket att Cullbergbaletten har en \"dramaturgisk tradition\" att odla och utveckla. Jag undrar om Inger som chef och koreograf vill - eller kan - fullfölja den linjen.
En koreografs navelskådning blir med tiden kanske tröttande, och mot den bakgrunden är aftonens inledningsverk, \"Dödsbo\" mer en teater än en balettupplevelse. Dansteater alltså. Och det är meningen. Linus Tunström kallas iscensättare, och han är mest tal-teaterman. I Ulla Kassius scenbilder och kostymer som är ett sjabbigiserat folkhem och till Rikard Borggårds adekvata ljudkuliss (påfrestande men exakt) utspelas ett psykodrama i relationsångest, som nog är det otäckaste jag sett under beteckningen balett.
När jävelskap bedrivs av makthavare mot \"massor\" kallas det politik, när jävelskap bedrivs mellan individer, enskilda, kallas det sadism. Den tanken väckte föreställningen - och det är gott nog. Ska man dra teaterhistoriska trådar kan man kanske spinna på Artaud, Ionesco och Arrabal (bortglömda i dag?).
Den unga publiken blir kanske mest entusiastisk för detta uruppförda program, som är årets huvudnummer i Cullbergbalettens turnérepertoar. Dansarna är helt enkelt fenomenala.

Mer läsning

Annons