Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturchefen stöder tanken på att flytta firande av nationaldagen

Kulturchef Peter Gunnarsson ställer sig bakom Örjan Olssons (V) motion om att kommunens officiella nationaldagsfirande inte alltid ska förläggas till Ånge.
– Jag vill som förslaget, att firandet ska alterneras mellan orter i kommunen, skriver han i ett yttrande.

Det var i slutet av 2015 som Örjan Olsson lämnade in sin motion till kommunfullmäktige där han efterlyste en bättre spridning på kommunens officiella nationaldagsfirande, som de senaste åren har varit förlagt till grönområdet vid Kulturbanken i Ånge.

Läs mer: Han vill flytta nationaldagsfirandet från Ånge

I hans ögon så skulle det vara bättre om man lät alla orter och föreningar ansöka om att stå för värdskapet, och utifrån det underlaget se till att fördela värdskapet utifrån ett så rättvist system som möjligt.

– Det skulle ge de mindre orterna en möjlighet att stärka bykänslan, att visa upp sig och få ekonomisk fördel av inkomster som denna typ av evenemang generar, förklarade han i sin motion.

Tanken är heller inte främmande för kulturchef Peter Gunnarsson, som i ett yttrande över motionen uttalar sitt stöd för Vänsterpartistens tankegångar.

– Förslaget går i linje med de planer jag har för framtida nationaldagsfirandet, skriver Peter Gunnarsson.

Hans förslag är att man från och med 2017 erbjuder föreningar i kommunen att ta ansvar för arrangörskapet, och att man börjar med att tillfråga de som finns och verkar i kommunens östra delar.

– Ånge kommun ger ekonomiskt stöd samt gratis utlån av kommunens scen, skriver Peter Gunnarrsson, som gärna ser att politikerna beslutar om att testa den nämnda fördelningsmodellen under en prövotid.

Årets firande kommer däremot som tidigare äga rum i Ånge, och i på samma plats som de senaste åren.

– För firandet 2016 har jag erbjudit Kulturbanken 2.0 att ta ansvaret, meddelar kulturchefen.

Så såg det ut när nationaldagen firades i Ånge...

... 2015: Blött firande av nationaldagen i Ånge

... 2014: Kungaparets hyllning till Ångeborna

... 2013: Kulturen präglade firandet i Ånge

... 2012: Lyckad flytt av nationaldagsfirandet i Ånge