Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturdebatt: Båten som startade Sundsvallsbranden håller på att förstöras i Dalarna – rädda slupen Selånger!

På en gård i Dalarna ligger skrovet av ångslupen Selånger, båten som tände Sundsvallsbranden 1888.

Annons

Läs mer om Sundsvallsbranden: Arkeologer hittade nedbrunnet hus

Personen som 1991 bärgade skrovet har skänkt detta till en bekant i Sundsvall som gärna vill medverka till att detta unika Sundsvallsminne räddas åt eftervärlden.

När båten en gång i tiden trafikerade Siljan hade den fått namnet Fors. Men i folkmun gick den allmänt under namnet Mordbrännaren. Intressant är också att det finns dokumentation kring båten från Motala Mekaniska Verkstads museum, de som byggde båten 1876.

Ångmaskinen lär också finnas nedgrävd någonstans i närheten. Därmed är den säkert bättre bevarad än om den utsatts för väder och vind.

Läs mer om stadsbranden: Branden startade inte i Åkroken

Mitt upprop är: Vem kan rädda båten och hur? Medelpads Sjöhistoriska Förening? Renovera och sätta den i trafik igen? Eller bara renovera den för att visas upp på lämplig plats i Sundsvall? Till exempel där branden startade.

Efter mina år med lokalhistorisk litteratur vet jag att det finns många företag och privatpersoner som är mycket intresserade av detta ämne. Säkert finns det många som skulle stödja detta historiskt intressanta projekt.

Hör av er!

Svenåke Boström, författare och förläggare (svenake.bostrom@gmail.com)