Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturella julklappstips i sista minuten

Saknas en julklapp under granen? Lugn, ingen panik. Kulturredaktionen har samlat tips på julklappar till hela släkten.

Vad: Ungdomsboken "Omänniskor" av Nanna Johansson och Kristoffer "Kringlan" Svensson.

Vem: Till tonårsdottern.

Varför: Om du har barn som gillade "Cirkeln" kan denna ungdomsbok om människor som kan förvandlas till djur vara något att lägga under granen. Kärlek, spänning och övernaturligheter går hem hos unga läsare och "Omänniskor" följer formeln som har gjort exempelvis "Twilight" till en succé. Boken fick dålig publicitet när Kristoffer Svensson hotade kritiker offentligt, och hans medförfattare Nanna Johansson skriver nu vidare ensam på bokserien.

Vad: Lotta Lundbergs roman "Timme noll"

Vem: Läskunnig över 15 år.

Varför: En av mina bästa läsupplevelser i år. Lundberg berättar tre parallella historier om olika kvinnoöden på olika platser och i skilda tider. Skildringar av de livsval vi gör och vilka konsekvenser det kan få. De olika berättelserna kommenterar varandra på ett elegant sätt och språkhanteringen är briljant. Ge bort och kräv att få låna tillbaka.

Vad: "Butcher's crossing" av John Williams.

Vem: Morfar som inte läser romaner.

Varför: En grupp som aldrig ligger i topp när läsning av skönlitteratur redovisas är äldre män. Men de kanske bara har försökt med fel böcker? "Butcher's crossing" är boken för äldre herrar som inte helt har glömt bort pojken i sig. Ett riktigt cowboyäventyr om en ung man som ger sig ut på buffeljakt och återvänder efter hårda strapatser som en förändrad människa. En mycket roligare klapp än ännu en slips.

Vad: Biobiljetter.

Vem: Vem som helst – helst mig själv.

Varför: Att ta sig i väg till en biosalong och se en film är en kulturhandling som jag uppskattar mer och mer. Du kan (ok men då får du skämmas) inte samtidigt läsa mail, kolla Instagram eller svara på mess i mobilen eller ta del av någon annans kommentarer om handlingen. Du är där du är och kan gå fullt upp i bara en sak. Det erbjuds inte ofta. Dessutom väntar flera intressanta filmsläpp närmaste månaden: "Carol" med Cate Blanchett premiär 25 december; "Machbeth" med Michael Fassbender 8 januari och "The Danish girl" med Alicia VIkander den 22 januari.

Vad: DVD-box med tv-serien "Justified".

Vem: Sonen i 20-årsåldern.

Varför: En tv-seriepärla som ligger och glimmar lite i skymundan. Andra säsongen låg ett tag på Netflix men försvann. "Justified" handlar om en väl skjutglad US Marshall som återvänder till sina hemtrakter i den amerikanska obygden där han ställs mot barndomskamrater som nu är kriminella medan han själv har blivit en lagens väktare. Men gränsen mellan tjuv och polis är inte direkt knivskarp.

Vad: Tidskriften Hemslöjd, ett nummer eller en prenumeration

Vem: Morbror som gillar hemslöjd och design

Varför: Namnet luktar hemvävda mattor och snidade smörknivar från skolslöjden men inget kunde vara mer fel. Hemslöjd blev nyligen utvald till årets tidskrift i Norden och lyckas i varje nummer vidga synen på vad slöjd kan vara. Ett nummer handlar om misslyckade alster, ett annat tar ett samlat grepp på flätat – i alla möjliga och omöjliga material. Redaktionen lyckas ständigt hitta nya vinklar och överraskande ämnesval . Dessutom är bilderna så vackra, en del närmar sig konst. Man behöver definitivt inte vara hängiven träsnidare eller stickare för längta efter nästa nummer.

Vad: Nyutgåvan av ”Begrav mitt hjärta vid Wounded knee”.

Vem: Till tonårsdottern.

Varför: Jag läste den själv helt nyligen och blev överväldigad över att den söndernötta historien om indianer och vita kunde berättas med precision, klarhet och engagemang utan att förfalla till sentimentalitet. Den är inte bara ett praktverk utan en nagelbitare och sidvändare som man läser med bultande hjärta. Det som hände apacherna, siouxerna, cherokeerna och alla andra indianer är inte så illa som det brukar framställas – det är mycket, mycket värre. En läxa för alla åldrar.

Vad: Din HBO-inloggning.

Vem: Mamma.

Varför: Så att hon kan ligga i soffan en hel dag och kolla en serie från start till mål. I presenten ingår också uppvaktning med lätt lunch, goda tilltugg och ständigt påfylld tekopp. Rekommenderad tittning: "The Affair", "The Jinx", "Mad men", och "True detective".

Vad: En skulptur av HR Giger.

Vem: Till alla högstadieskolor i landet.

Varför: Alla ungdomar som inte visste att de var intresserade av kultur kommer att fängslas av HR Gigers freudiansk-gotiska monstrositeter. Som ingen annan kan han konsten att förena de mörkaste och mest förbjudna begär med ett formspråk som andas surrealistisk jugend. I de bästa verken, där det mänskliga möter det mekaniska på ofta mycket obehagliga sätt, öppnar han för både filosofiska och psykologiska djupdykningar.

Vad: Ett abonnemang på den lokala teater- eller konsertserien

Vem: Den som ofta pratar om att man borde gå på fler kulturevenemang men inte kommer sig för.

Varför: Vi lever i en tid som är fullproppad, stressad och trött. Ofta har man, när kvällen kommer, inte ork att ta sig utanför dörren trots goda föresatser. Med ett abonnemang i handen tar man sig iväg och vetskapen att någon redan betalat biljetten knuffar på. Och kanske upptäcker man att man går hem betydligt mer utvilad, stimulerad och gladare än om man stannat i soffan.

Vad: Fyra Novellix-noveller av Agatha Christie

Vem: Den stressade deckarälskaren

Varför: Lätta att ta med i fickformat.

Passar att läsa på bussen eller när du väntar på din mat.

Om det var betjänten även den här gången.

Kan du få reda på redan på perrongen.

Vad: Tidskriften "Vi läser".

Till: Bokläsande mamma

Varför: Bokslukaren, antingen det handlar om biografier, tjocka romaner, barnböcker eller deckare, så har hon stor glädje av en prenumeration på tidningen Vi läser. Det är en bred tidskrift som blandar högt och lågt, långt och kort. Långa intervjuer med aktuella författare blandas med korta notiser om nya böcker, recensioner och reportage om det mesta som litteratur kan innehålla. Perfekt inspirationskälla för samtal med vännerna.

Vad: "De sista vittnena" av Svetlana Aleksijevitj.

Vem: Historieintresserade sonen.

Varför: Årets Nobelpristagare i litteratur sökte upp kvinnor och män som var barn när Nazityskland angrep Sovjetunionen, 40 år efteråt. Och det är deras barnliga minnen, ord och känslor som hon lockar fram, inte den vuxnes tillbakablickar. Alla dessa vardagliga berättelser bildar en oerhört gripande väv om krigets meningslöshet.

Under december måndag har kulturredaktionen pratat om boken i sin bokcirkel och avsnitten går fortfarande att se.

Vad: Magasinet Filter.

Vem: Syrran.

Varför: När världen snuttifieras i 140-teckentweets och snabba ytliga nyheter är det skönt att det finns tidningar som uppskattar långa reportage som går på djupet i viktiga samhällsämnen såväl som i populärkulturen. Ofta överraskande vinklingar. Senaste numret tog till exempel upp svenska folkets oftast blinda tilltro till olika auktoriteter – och en jämförelse mellan hatobjektet Jar Jar Binks och den stödkrageförsedda "Grannen" i filmerna om Martin Beck.

Vad: JK Rowlings "Harry Potter och de vises sten" i illustrerad utgåva.

Vem: Innevarande och blivande HP-fans som ännu inte har sig serien i bokform.

Varför: Att ge ut bestseller-böcker på nytt i en illustrerad utgåva kan ju sägas vara ett sätt för förlagen att tjäna ännu en hacka på samma böcker. Men klassiker kommer ändå ständigt ut i nyutgåvor och om illustrationerna är smakfullt gjorda och tillför något kan åtminstone de som ännu inte äger böckerna satsa på denna. Här har illustratören lyckats bra med att balansera mellan filmens bildvärld och en egen, och framför allt miljöerna är vackra.

Vad: "Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren" av Karin Bojs

Vem: Alla av människosläktet som är intresserade av sin historia.

Varför: Årets Augustvinnande faktabok borde verkligen ha potential att intressera alla, eftersom alla berörs av den. Här är alla européers bakgrund enkelt återgiven och läst genom författarens eget DNA. Alla spretiga ändar av mänsklighetens historia finns överskådligt samlade och man häpnar över hur mycket som går att utläsa ur DNA.

Vad: Tid i inspelningsstudio för att spela in en cover av Eagles of Death Metals "I Love you all the time".

Vem: Till den musikaliske tonåringen.

Varför: Du har redan skivor i travar och Spotify-listor till tusen.

Gör något själv istället och hylla människor från staden med alla ljusen.

Låten finns redan klar, det är bara att improvisera.

Ju mer stålar du sedan drar in på ditt alster, desto mer kan du hjälpa, och flera.

(Eagles of Death Metal var bandet som spelade på Bataclan i Paris under terrordådet i november. De uppmanar folk att spela in en cover på deras låt och sedan skänka intäkterna till offrens familjer.)

Vad: Lennart Hellsing-bok, till exempel "Krakel spektakel", "Herr Gurka" eller "Visor och ramsor i Hellsingland". Finns som versbok och ljudbok och till och med som bok med inbyggt komp!

Vem: Alla som gillar rytm.

Varför: Minns att Lennart Hellsing, nyss bortgången, började skriva som ett sorts magiskt fredsprojekt . Han övergav vuxenpoesin efter sina upplevelser av krigsåren för att med språklig kärlek och omisskännlig rytm istället försöka bidra till ett annat människovarande. I många fall har han nog lyckats med det.

Vad: Lars Gustafssons senaste roman, "Doktor Wassers recept".

Vem: Mamma.

Varför: För att den är en underbar, skruvad, klok och aldrig tråkig. Filosofen Lars Gustafsson flörtar häftigt med läsaren och när boken är slut finns det en värld av förundran att vandra omkring med. Inte minst frågan om vem du blivit om du kunnat stjäla dig ett annat liv.

Vad: Ett Netflixabonnemang – för att titta på Stellan Skarsgård i BBC-serien River

Vem: Din enstöring till onkel.

Varför: Det är ett i hisnande skådespeleri, grymt välskrivet manus och allt som allt en produktion som inte kan TV-tittar-konsumeras, utan måste tas om hand och hanteras i den egna erfarenheten.  Plågsamt bra historia om kriminalaren River som hemsöks av mordoffer från fall han inte lyckats lösa. Genialt om att det gäller att ta vara på stunden, att våga ställa den där frågan som pockar. I morgon kan det vara för sent.

Tipsare: Gunilla Kindstrand, Christina Busck, Susanna Carlsson, Katarina Östholm, Kristian Ekenberg, Cecilia Ekebjär och Susanne Holmlund