Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturministern: ”Historisk investering i fri konst”

Det är en bland utövarna efterlängtad budgetsatsning på den fria konsten som kultur– och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterar. Många hoppas få del av de anslag som nu höjs med 115 miljoner kronor.

De höjda anslagen kommer konstnärerna och scenkonsten men också arrangörerna, litteraturen och kulturtidskrifterna till godo.

– Den fria konsten är ett hot mot auktoritära krafter och mot dem som inte vill se en spridning av intellektuellt utövande, men vi går åt motsatt håll i vårt land, säger Alice Bah Kuhnke som under torsdagens presskonferens talade om ”en historisk investering”.

60 miljoner kronor går direkt till konstnärer och författare, bland annat genom stipendier. En del av dessa pengar, ännu oklart hur mycket, ska också fördelas till nyskapande kulturprojekt via Kulturbryggan. Statens konstråd får 10 miljoner nya kronor till konstnärlig gestaltning av den offentliga miljön.

Kulturrådet får ytterligare 8 miljoner kronor att fördela till litteraturen och kulturtidskrifterna.

Bild– och formkonstnärernas anslag höjs med 12 miljoner kronor, vilket är en ökning med 42 procent. Fler ska kunna följa MU-avtalet som reglerar konstnärernas ersättning vid utställningar.

– Våra förslag har legat högre än så här och det finns stora hål att fylla. Men det är en väldigt positiv nyhet ändå. Det handlar om vilka röster som hörs och att det blir tryggare arbetsvillkor för konstnärer, säger Sanna Svedestedt Carboo, konsthantverkare och vice ordförande för KRO, Konstnärernas Riksorganisation.

Anslaget till fria scenkonstgrupper och arrangörer av bland annat musikfestivaler ökas med 25 miljoner kronor. Exakt vilka som får hur mycket återstår att se, men Anna Carlson, Teaterförbundets ordförande, beskriver höjningen som ”en bra början”:

– Målet är en fördubbling av anslaget till den fria scenkonsten, säger Anna Carlson, som under ett par års tid har drivit ett upprop för den fria scenkonsten tillsammans med Teatercentrum och Danscentrum.

Marika Lagercrantz på Klys, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, tycker det är för tidigt att diskutera huruvida satsningen räcker eller inte.

– Bildkonstnärerna har en genomsnittlig månadslön på 13 000 kronor efter fem sex års utbildning. Men ”räcka” tycker inte jag vi ska diskutera i dag, utan i stället säga ”vad underbart att vår regering vill satsa på vårt framtida kulturarv”.

Fakta: Budgetsatsning på den fria konsten

Sammanlagt höjer regeringen anslagen till den fria konsten med 115 miljoner kronor från och med nästa år:

60 miljoner ska gå till stipendier för konstnärer och författare via Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond, höjd visningsersättning vid utställningar samt mer pengar till nyskapande kulturprojekt via Kulturbryggan.

Anslaget till fria grupper och arrangörer inom scenkonstområdet höjs med 25 miljoner kronor.

Fria aktörer inom bild– och formområdet får ytterligare 12 miljoner kronor.

Statens kulturråd får 10 nya miljoner för konstnärlig gestaltning av offentliga miljöer.

Kulturrådet får 8 nya miljoner för stöd till litteratur och kulturtidskrifter.