Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpolitik i skottgluggen

Miljöpartiets förslag till framtidens kulturpolitik har fått såväl oppositionspolitiker som kulturchefer att höja rösten mot rapporten som släpptes förra veckan.

Den 19 oktober lade Miljöpartiets arbetsgrupp fram ett nytt programförslag för svensk kulturpolitik. Rapporten som har titeln "Kulturen - det fjärde välfärdsområdet" består av tolv punkter, varav de som sticker ut handlar om konstnärslöner, reklamförbud i kollektivtrafiken och krav på kulturinstitutioner och kulturmyndigheter att arbeta med mångfaldsmål i högre utsträckning – med sanktioner mot dem som inte uppfyller kraven.

Åsikterna lät inte vänta på sig och under veckan som gått har såväl oppositionella politiker som Aftonbladet och Expressens kulturchefer höjt rösten mot flera av förslagen, skriver SVT:s "Kulturnyheterna" som har sammanfattat debatten i en artikel.

Kritik riktas framför allt mot att makten över kulturpolitiken anses vara allt för centraliserad och att programmet är för detaljstyrt – och populistiskt. Mest positiva hittills är KRO, Konstnärernas Riksorganisation, som exempelvis gärna ser att lokaler som har kulturverksamheter skyddas från marknadshyror.

Intern kritik har också riktats mot förslaget som inte anses vara i linje med Miljöpartiets politik, vilket har fått MP att gå ut med ett förtydligande på sin hemsida:

"Detta är förslag som just har överlämnats till partistyrelsen av en självständig arbetsgrupp. De är alltså inte en del av partiets linje i dessa frågor."

Partiet säger sig välkomna idédebatten som uppstått och skriver att rapporten nu ska analyseras av partistyrelsen innan något beslut fattas.