Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultursverige sörjer Malmsten

Budet om Bodil Malmstens död spred förstämning i kultur-Sverige. Här är några kommentarer:

Annons

– Det är oerhört sorgligt. Bodil Malmsten var en fantastisk konstnär. Jag tänker framförallt på hennes dikter, hur de på ett så enkelt sätt beskrev hur svårt men också hur härligt det kan vara att vara människa. Hennes verk och dikter finns kvar och de är en stor gåva till oss alla, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister, till TT.

"Tack Bodil Malmsten för din underfundiga poesi, dina vackra böcker och din rättmätiga vrede över tingens ordning. Tack för vänskap. Sörjer.", skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

– Som poet var hon folkkär och hade ett tonfall som gick hem hos människor som kanske inte annars läser dikter, eftersom hon inte skrev om politiska begrepp, utan om människor i första hand. Det liknar mer sånger, det känns som att Springsteen-Waits-idiomet fanns närvarande, säger poeten och chefredaktören Göran Greider till TT.

– Hon var en väldigt personlig röst, det fanns ingen som liknade henne. Hon var modig och konstnärlig, allt hon gjorde var format av ärlighet och personlig erfarenhet, säger författaren Eva Ström till TT.

"Bodil Malmstens starka solidaritet, svarta humor och bultande röda hjärta har slutat slå. Hennes texter lever vidare i oss. I saknad", skriver Gudrun Schyman, partiledare (FI), på Twitter.

"Vi som lever är bara döda på semester! Ta ett bloss för moster Bodil!", skriver Jonas Gardell på Twitter.

"Nu har min idol, inspiration och hjältinna dött. Bodil skrev så att jag orkade va människa. Trams, uppror och största möjliga finess", skriver programledaren Lina Thomsgård på Twitter.

"Var hade jag varit om jag inte som trettonåring började läsa Malmsten? Hennes svarta humor, exakta meningar. Ville bli henne som vuxen", skriver författaren Elin Grelsson Almestad på Twitter.

"Bodil Malmsten, död och saknad", skriver Lars Ohly, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, på Twitter.

"Tack för allt, Bodil", skriver popstjärnan Marit Bergman på Twitter.

"Bodil Malmsten. Minns när jag hittade hennes ord. Hur jag hittade hem. Tack för allt du klädde i ord och för att du aldrig skrädde orden", skriver journalisten Alexandra Pascalidou på Twitter.

"Kära Bodil Malmsten vad jag kommer att sakna dig! Jag plockar fram 'Det här är hjärtat' och läser för att finna tröst", skriver journalisten och programledaren Malou von Sivers på Twitter.

"Älskade Bodil. Vila nu, vila...", skriver programledaren Lotta Bromé på Twitter.