Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungaparet på besök

I 40 år har Kung Carl XVI Gustaf suttit på tronen och det firas med en landsomfattande turné. I dag kommer kungaparet till Västernorrland.

– De är bara här en dag så vi har försökt få till ett balanserat program, säger Ulrika Åberg på länsstyrelsen.

Förberedelserna har pågått sedan i februari i år och när kungaparet besöker länet under onsdagen är det ett fullspäckat schema som väntar.

– Vi har så mycket att visa upp här i länet. När vi började planera var vi tidigt inne på att fokusera på skogsnäringen. Den är ju Västernorrlands flaggskepp, förklarar Ulrika Åberg som är programansvarig.

När kungaparet anlänt till flygplatsen i Kramfors bussas de först till en avverkningsplats i Bollstabruk. Efteråt väntas ett besök på Bollsta sågverk.

– Det är Sveriges största sågverk och de är helt unika i hur de använder sin teknik, berättar Ulrika Åberg.

Resan går sedan vidare till Murberget i Härnösand. Där ska kungaparet äta lunch och sedan guidas i Prästgårdens 40-talsmiljö. Miljön används bland annat för att utveckla metoder för minnesstimulering av personer med demens.

Från Härnösand går sedan bussen vidare till Sundsvall. Kungaparet stiger av vid Hotell Knaust och efter en kortare promenad i Stenstan ska kungen hålla tal.

– Sedan ska vi överlämna en gåva. Det är en bok där vi låtit barn runt om i länet skriva personliga brev till kungen där de tipsar om sina favoritplatser.

Länsturnén bekostas till stor del av länsstyrelsen.

– Hovet står för flyg och hotellrum och de som är värdar för de olika programpunkterna står också för en del av kostnaden, till exempel för fika. Men den större kostnaden tar ju vi, säger Ulrika Åberg.

Säpo har det övergripande ansvaret för kungaparets säkerhet men även länspolisen är delaktiga. Nio poliser från länet kommer att tjänstgöra under kungaparets besök.

– Våran uppgift är att se till att färdvägen går så snabbt och smidigt som möjligt och vi ansvarar också för ordningshållningen vid de olika platserna, berättar Jens Forsberg, polisens insatschef.

Kungen och drottningen har besökt Sundsvall var för sig några gånger de senaste åren. I dag är det dock den första gången på 28 år som de är här tillsammans.