Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungaparets hyllning till Ångeborna

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia hyllade Ångeborna på nationaldagen.
– Att vara här med er för att fira Sveriges nationaldag känns som ett kärt återseende, sa kungen som senast besökte kommunen 1996.

Strax före 11-tiden anlände kungaparets buss till festligheterna vid Kulturbanken 2.0.

De vinkade glatt när de, eskorterade av Säkerhetspolisen, hälsades välkomna av strålande sol – och tusentals flaggviftande Ångebor och turister.

Efter välkomsthälsningar och skönsång höll kungen sitt nationaldagstal.

– Drottningen och jag glädjer oss att vara tillbaka i vackra Västernorrland, de stora skogarnas och älvarnas land. Att vara här med er för att fira Sveriges nationaldag känns som ett kärt återseende. Ånge, Sveriges geografiska mittpunkt, är en del av Sverige som på många sätt kännetecknar vårt lands historia, nutid och framtid.

Kungen hyllade Ånge för den medmänsklighet och solidaritet som visas dem som flyr undan krig och förföljelse.

– I dag kommer många ensamkommande flyktingbarn till Sverige utan någon som helst trygghet. Jag vet att Ånge har hjälpt till att ta emot många av dessa barn. Här i Ånge har ideella krafter och organisationer bidragit mycket positivt till integration. Era insatser utvecklar och gör Sverige starkare. Detta arbete ska vi känna stor stolthet över, sa kungen.

Efter talet bjöds det på uppträdanden av bland annat Torpskören och Ånge Spelmanslag.

Kungaparet hade under sitt knappt timslånga besök i Ånge inte tid att svara på medias frågor, men drottningen hälsade att det var "mycket trevligt" innan hon och kungen åkte vidare till Torpshammars herrgård för lunch med 26 gäster som representerar länets näringsliv och kultur.

Men fyraåriga Sundsvallsbon Axel Edström fick en liten pratstund med drottningen:

– Jag gav henne en blomma. Hon sa tack och frågade vad jag och min lillasyster heter.