Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen kommer – tiggarna flyttas

På torsdagen inviger kungen Sundsvallsbron.
Då måste de romska tiggarnas husvagnar i hamnen flytta.
Och kommunens löfte om en lösning på boendefrågan före jul ser ut att bli svår att uppfylla.

Under onsdagsförmiddagen var det bitande kallt, flera bilar ville inte starta när husvagnarna skulle flyttas från den ena sidan av järnvägsspåret nere i hamnen, till den andra. Orsaken är att ytan ska användas som parkeringar när bron invigs av kungen under torsdagen. Men för Bo Johansson, aktiv i hjälporganisationen Street Aid, så framstår ett annat motiv.

– Man kanske vill visa en bättre bild av hamnen än vad det är i verkligheten, säger han.

Men enligt Pirjo Linna Avarre så sker flytten av säkerhetsskäl.

– Det kan vara livsfarligt att vara här just nu. Här går en farlig elledning som används till invigningen som det inte är bra att vistas i närheten av, säger Pirjo Linna Avarre.

Samtidigt som tjugotalet romska EU-migranter skjuter bilar och husvagnar på plats kör traktorer förbi med rekvisita till invigningsceremonin. I stället för att flytta tiggarna femtiotalet meter bort så hade hjälparbetarna helst sett en annan lösning.

– Vi hade gärna haft en anvisad plats med tillgång till el och uppvärmning. Vi hoppas fortfarande att kommunen ska ordna det, men läget är ganska akut, säger Johanna Nordin, en av dem som engagerat sig i frågan.

Till sist är alla husvagnar på plats, bredvid järnvägsspåret i hamnen. Bo Johansson, som har hjälpt till att flytta de fastfrusna husvagnarna tycker också att kommunen har agerat för långsamt.

– Det borde ha gått fortare, det tycker jag absolut, säger han.