Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen måste kunna granskas

I soppan av verkliga eller påhittade skandaler kring den svenske statschefen, är kärnan att den senare måste kunna granskas på ett sett som är fallet med till exempel våra politiker. Kungen borde ha en skyldighet att ställa upp och ge svar på frågor, precis som andra personer med offentliga uppdrag.

Kungen har aldrig besökt en så kallad svartklubb, han har aldrig besökt en sex- eller strippklubb. Vare sig i Sverige eller utomlands. Han har ingen aning om varför ett stort antal människor i böcker och artiklar påstår motsatsen. Inte heller finns det, enligt kungen, några bilder på honom tillsammans med sina vänner i sådana miljöer. Kungen har svårt att dra sig till minnes någon situation där han skulle kunna ha befunnit sig i miljöer som skulle kunna vara komprometterande eller olämpliga för en statschef. I den mån något skulle ha hänt i det förflutna som är generande för honom som person, betraktar kungen det som utagerat.

Den som läser utskriften av den intervju TT-journalisten Tomas Bengtsson gjorde med den svenske monarken och statschefen på måndagen kan bli förvirrad. I höstas ville kungen vända blad. Majestätet hade talat med familjen och sade sig vilja lämna det gamla bakom sig. Men vilket blad?

När Tomas Bengtsson ställde frågan, varför kungen formulerade sig så när han talade med media i samband med förra årets älgjakt (det var vid denna tid den omdiskuterade boken "Den ofrivillige monarken" kom ut), ges följande svar:

– Ja, se vad som hände där då. Jag måste tänka efter, det var lång tid. Det var alldeles innan. Boken kan inte ha kommit ut då, jag tror inte det. Den skulle vara ute, jag hade inte läst någonting, jag hade bara läst tidningarna och med den knapphändiga information jag hade därifrån kunde jag bara konstatera att det här är fullständigt, ja, inte mycket att lägga korn på så att säga. Jag talar med familjen och tycker att vi går vidare, berättade om vad som varit i tidningarna och för att gå vidare helt enkelt.

Kontentan blir att kungen säger sig inte känna igen några som helst av de känsliga uppgifter som presenterats om honom i böcker och tidningsartiklar. Men varför kommer då denna rätt kraftfulla dementi kommer åtta månader efter den värsta mediestormen?

Och det som förbryllar mest är varför en av kungens närmaste vänner, barndomskamraten Anders Lettström, i efterhand skulle ha tagit kontakt med grovt kriminellt belastade personer. Syftet, att köpa bilder och/ eller uppgifter som enligt kungen inte existerar, framstår för den utomstående betraktaren som fullständigt obegripligt.