Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen redo skriva om Akademiens stadgar: "De motsättningar som uppstått är djupt olyckliga"

Kung Carl XVI Gustaf är bekymrad över krisen i Svenska Akademien. Han öppnar för att låta omformulera stadgarna, bland annat vad gäller rätten till utträde.

"Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde", skriver han på hovets hemsida.

"De motsättningar som uppstått inom Svenska Akademien är djupt olyckliga och riskerar att allvarligt skada Akademiens viktiga verksamhet. Det är centralt att alla inblandade nu inser sitt ansvar för institutionen och medverkar till åtgärder för att lösa konflikterna. För ledamöter av Svenska Akademien måste ansvaret för institutionen alltid komma i första hand", skriver kungen också.

- Det har varit en diskussion de senaste dagarna som bland annat har handlat om möjligheten till utträde. Kungen är engagerad i Akademiens arbete och vill värna om institutionen eftersom det är en mycket viktig institution för Sverige, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

Det är ju en väldigt, väldigt, väldigt viktig institution

På tisdagen träffade kungen ledamoten Anders Olsson som fick ge sin bild av de senaste dagarnas händelseutveckling. Dagen innan uttalade sig kungen om krisen inför ett samlat pressuppbåd utanför Grand Hotel i Stockholm.

- Det är ju en väldigt, väldigt, väldigt viktig institution, så jag håller mig informerad om utvecklingen. Och det är en väldigt tråkig utveckling som uppstått, men jag hoppas att vi kan lösa den på något sätt, sade han då.

I dag väntas åtta ledamöter ha ett möte för att bland annat diskutera förtroendet för ständiga sekreteraren Sara Danius.

Krisen inom Svenska Akademien tog en ny vändning i går då ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl riktade hård kritik mot Danius och de tre ledamöterna Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark som lämnade sina stolar i förra veckan.

I ett debattinlägg i Expressen skrev han bland annat att de tre ledamöterna, som röstade för en uteslutning av en ledamot med nära kopplingar till den så kallade kulturprofilen, var "en klick dåliga förlorare". I samma text skrev han att Sara Danius är "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Avhoppade ledamoten Kjell Espmark kallade Horace Engdahls text för "det falskaste han någonsin har läst".

De åtta ledamöter som röstade emot att utesluta ledamoten, däribland Engdahl, väntas i dag ha ett möte – var och när hålls hemligt. Ledamoten Sture Allén sade i går till SVT att de åtta ledamöterna inte kommer att kommentera de senaste turerna förrän efter mötet.

Han sade då också att de på mötet ska diskutera förtroendet för Sara Danius.

I kväll delas ett av Svenska Akademiens största priser, Nordiska priset, ut. Med anledning av det har Sara Danius inte velat uttala sig om turbulensen.

- Det blir inget uttalande från Sara Danius i dag. Det är för att hålla prisceremonin i kväll så fri som det går, så att det ska bli en festlig kväll för pristagaren, säger Margaretha Söderling, assistent till den ständiga sekreteraren, till TT.

* * *

Fakta: Akademiens kris

I höstas vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man, den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien.

Akademien klippte alla band till mannen, som nekar till brott, och upphörde med ekonomiskt stöd till hans verksamhet.

En advokatbyrå fick i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna och om han influerat beslut gällande priser, stipendier och finansiering.

När utredningen presenterades för Akademins ledamöter tidigare i vår uppstod en djup spricka. Den 6 april meddelade tre ledamöter _ Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren _ att de lämnar Akademien och "tar paus i sitt arbete".

Den 7 april skrev Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Akademien ska även ha brutit mot sina egna jävsregler då den delat ut pengar till kulturprofilens verksamhet, som utredningen rekommenderar Akademien att polisanmäla.

Enligt ständiga sekreteraren Sara Danius har utredningen lett till stridigheter, men en intern omröstning har avblåst en polisanmälan från Akademien.

Den 8 april kritiserade åtta av Akademiens ledamöter, i ett öppet brev i SvD, det faktum att bevis om Nobelläckor hålls anonyma i den egna advokatutredningen. De anser att skälen för att utesluta en ledamot med nära kopplingar till kulturprofilen inte är starka nog.

Den 9 april uppgav Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april gick ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl hårt åt Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren. Han skrev bland annat att "hela uppträdet är en fars" och kritiserade samtidigt den nuvarande ständiga sekreteraren: "När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift."