Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungens födelsedag firades på Värstaborg

Under söndagen var det en stor Thailändsk ceremoni på Värstaborg i Njurunda. Två orangeklädda munkar var på besök och till dem gav besökarna gåvor.
Vi har med oss mat till munkarna och sedan ska vi be, säger Arporn Aempadcha från Sundsvall.

Thaicermonierna äger rum i olika städer och för första gången stod Njurunda som värd för ett arrangemang. Phatchamon Insuk från Svartvik har organiserat med allting inför cermonin och efter ett tags letande efter en lämplig plats så fastnade hon för Värstaborg. Dels för att lokalerna passar utmärkt för ändamålet men även för att den ligger det bra till. Under den buddistiska ceremonin ber besökarna tillsammans med munkarna som de också har med sig gåvor till i form av olika sorters mat. Men i går var det även en speciell födelsedag som firades av deltagarna - den Thailändske konungens.

Kungen fyllde år i fredags men då jobbade vi och därför firar vi födelsedagen i dag i stället, säger Phatchamon Insuk.

För att fira sin konungs födelsedag så tände alla i gruppen ett ljus som det hade fästs en gul servett vid. Servetterna hade vikts likt en blomma och snart så lystes hela lokalen upp av lågorna från stearinljusen. Golvet fylldes också i snabb takt av vitklädda besökare som tillsammans med de orangeklädda munkarna bad böner.

På bordet framför munkarna fanns det mängder av olika frukter som hade skurits i otroligt vackra och fantasifulla former. Där fanns också tårtor, bakelser och drycker som man festade på efter ceremonin.

Då äter vi också mat tillsammans, säger Phatchamon Insuk som var jättenöjd med den Thailändska ceremonin på Värstaborg.