Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunskap och flärd på Nobelbanketten i dag

Nobelbanketten är ett klassiskt tv-evenemang som i år återigen sänds av SVT.
Och man spar inte på krutet. 150 personer jobbar för att skildra festligheterna med lika delar tyngd och lätthet, djup och glamour.

2007 direktsändes Nobelfestligheterna för första gången av TV 4. Public service-bolaget gick miste om såväl de vittra samtalen med Nobelpristagarna som de flärdfulla modekommentarerna om festblåsorna som deltagarna bär i Stockholms stadshus.

Nu är sändningarna tillbaka i SVT igen - och Nobelteamet brinner av revanschlusta.

Det är viktigt att vi gör den här bevakningen på ett sätt som vi kan stå för och som är klassisk public service. Att vi både hjälper människor att förstå innebörden och nyttan av priserna, granskar fenomenet makt och kunskap men också kan skildra glittret, säger Eva Landahl, projektledare för Nobelpriset i SVT.

SVT har i år gjort en stor satsning på evenemangen kring Nobelpriset, med inslag från flera redaktioner än någonsin i tablån. Redan tidigare under veckan har tv-bolaget sänt Nobelporträtt, haft frågesport på temat Nobel och även visat en långfilm baserad på litteraturpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézios berättelse. Och under själva Nobeldagen den 10 december arbetar sammanlagt 150 SVT-medarbetare med att i fem timmar förmedla vad som händer under festligheterna.

En av dem är "Antikrundans" Anne Lundberg, som för första gången är med som programledare under Nobelbanketten.

Det här är en kunskapsfest mer än något annat. Det är en dag när vi ska hylla människor som gjort upptäckter som kommer människan till gagn. Att det sedan krävs långklänning och frack för att göra det är en sak. Men det kan nästan bli löjligt om det blir huvudfokus, säger hon.

Hon har lagt ned många timmar på att läsa på om både gamla och nya pristagare - och känner sig inte särskilt orolig inför direktsändningen.

Jag är jättenyfiken och tycker bara att det ska bli spännande, säger hon.