Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvalitet och ljussättning styr inredningen hemma hos inredaren Mats

Sett utifrån liknar Mats Nordins hus de övriga på gatan. Röd fasad, vita knutar och fyra fönster. Men på insidan är det något helt annorlunda – där har Mats kreativa ådra och känsla för design fått ta plats. Less is more, bigger than small och rent men varmt – så beskriver han själv sitt hem.

TV: Följ med hem till Mats kreativa hem i Hudiksvall!

Inredningsintresset började för många år sedan då Mats jobbade i krogbranschen och fick chansen att hjälpa till med inredningen på flera av de restauranger han arbetade på.

Så småningom gjorde han slag i saken och startade sin egen inredningsfirma, dos mil interiör, och anlitas nu av företag och privatpersoner över stora delar av landet. Intresset avspeglas självklart även hemma hos honom, där flera av undervåningens väggar fått stryka på foten till förmån för en öppen planlösning som inbjuder till umgänge.

– Jag tror att en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum är en socialt viktig grej, oavsett om man har middagsgäster eller är en barnfamilj. En riktigt stor och härlig köksö är en viktig samlingspunkt idag.

Läs också: Mats Nordin hittar stilen – häng med in i unikt showroom

Hallens stengolv möter vardagsrummets heltäckningsmatta, som sträcker sig vidare in i matsalsdelen och köket. Trots mattans mörkgrå färg är känslan i rummet luftig, tack vare de två stora glaspartierna. De täcker större delar av ytterväggen som vetter mot skogen.

– Där kan man sitta och ta ett glas vin och se ut mot skogen, oavsett om det är en meter snö eller sommar utanför. Ibland ser man något rådjur eller räv som går förbi.

Från fåtöljen i vardagsrummet ser man köket bakom den rejäla köksön, vinkylen på väggen bakom, de två fåtöljerna och ända ut i skogen genom de stora fönstren. Den varma belysningen längs väggarna ger hela rummet en ombonad känsla.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt med ljussättningen eftersom att vi bor i ett land där det är ganska mörkt. Bra är att använda ljusreflektorer som är champagnefärgade och ger ett mjukt ljus, nästan som en solnedgång. Jag jobbar mycket med att belysa väggarna och sedan pendla ner belysning vid exempelvis middagsbordet, så att man inte får något ljus på sig när man sätter sig, säger han.

– Det är saker och väggar som ska vara ljussatta, inte människor.

Som inredningsarkitekt gäller det att ha koll på vilka trender som kommer och går, men hemma hos Mats får samma möbler stanna under lång tid.

– Jag vill ha en modern miljö med tidlös inredning som håller länge. Man ska tänka långsiktigt. Även om kvalitet kostar mer pengar så kan man köpa en grej då och då och på så sätt bygga sig ett hem. Detta istället för att man köper allt på samma gång för att sedan slänga dem efter ett år då grejerna är trasiga. Man får vad man betalar för.