Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvalsystemet till SHL kan göras om: "Är alla parter överens om att ändra något så finns möjligheten"

Nästa säsong kommer de ekonomiska klyftorna mellan SHL och Hockeyallsvenskan öka när det nya tv-avtalet börjar. Det är något som kan försvåra för de allsvenska klubbarna att gå upp till SHL. Men nu meddelar Svenska ishockeyförbundet att det finns en öppning för att göra om kvalsystemet.

För Plus-kunder: Live efter allsvenska klubbarnas uppror – Hockeypuls ger er analyser och kommentarer

Under fredagen har har en ordförandekonferens genomförts. Ett 60-tal ordföranden i distrikt, SHL-föreningar, SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Svenska ishockeyförbundets styrelse var med på konferensen. Via ett pressmeddelande har parterna meddelat att de har kommit överens hur man tillsammans ska hitta lösningar som är bra för svensk ishockey.

Anledningen till mötet är veckans stora hockeynyhet där sex allsvenska klubbar lämnade in en skriftlig protest till Svenska ishockeyförbundet.

De allsvenska klubbarna anser att skillnaderna lagen emellan kommer göra det svårare för hockeyallsvenska lag att ta steget upp till SHL, speciellt i ett kvalspel mot ett SHL-lag.

– Våra föreningar och hockeyfans ska känna en trygghet och tillit i att den här typen av frågor finns på agendan. Vi kommer naturligtvis kommunicera de när det är tid för det. Jag vill inte tidsätta arbetet men vi sitter ner tillsammans och vi har de här frågorna på agendan sedan en tid och jobbar framåt så konstruktivt vi kan, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till Sportbladet.

Läs mer: SHL:s vd möter kritiken: "Otroligt att det kan bli så fel i mångas ögon"

Just nu finns det avtal mellan förbund, SHL och Hockeyallsvenskan som pågår fram till 2020. Skulle alla inblandade parter komma överens om att ändra på systemet så finns möjligheten att göra det, annars dröjer det till efter 2020.

– Vi har avtal på plats. Ska vi ändra saker innan 2020 så kräver det att SHL, hockeyallsvenskan och förbundet är överens om det och just nu pågår en utvärdering som elitkommittén ansvarar för. När den är klar kommer vi tillsammans titta på den utvärderingen. Vi är väldigt överens i svensk hockey att möjligheterna för att gå upp finns kvar och därmed risken att åka ut, säger Anders Larsson.

Anders Larsson säger att det viktiga är att alla är överens om modellen och att man jobbar tillsammans, och lyfter fram att det aldrig är roligt när föreningar känner en stor frustration.

Sportbladet: Vilket ansvar har SHL i frågan?

– Det är fantastiskt att vi får in mer pengar till svensk elithockey. Sen gäller det att vi tillsammans diskuterar så vi lyfter oss en nivå till och tittar på hockey i sin helhet och det tycker jag verkligen SHL svarat upp till och svarar upp till.

Sportbladet: Är det är aktuellt att försöka förhandla tillbaka rättigheten över tv-avtalen?

– Vi har ju en avtalsmodell i dag där respektive liga disponerar de kommersiella rättigheterna till sin nivå. Det är en modell som funnits för SHL i ungefär 20 år som fungerat väldigt väl och nu har vi avtal på plats som åtminstone löper till 2020.

Mer om det allsvenska upproret:

SHL:s vd möter kritiken: "Otroligt att det kan bli så fel i mångas ögon"

Efter Hockeyallsvenskans uppror – nu stöttar Hockeyettan: "De rikare blir rika och de fattiga blir fattigare"

Rivalerna ställer sig bakom allsvenska upproret: "Kan ha förödande effekter"

För Plus-kunder: Modos vd om det nya TV-avtalet: "Vi tycker att det är en väldigt allvarlig situation"

För Plus-kunder: Leksands klubbdirektör om skrivelsen till förbundet: "En farlig utveckling"

För Plus-kunder: AIK:s vd om brevet – saknar konkreta förslag: "Vi vill att man ska titta över situationen"

För Plus-kunder: Timrå IK:s oro inför ökade klyftan till SHL: "Blir en enorm splittring"

Missa inte: Hockeypuls byter skepnad – startar ligasatsning på SHL, SDHL och allsvenskan

Hockeynyheter direkt i din mobil: Här är Hockeypuls nya app – ladda ned den i App Store

Hockeynyheter direkt i din mobil: Här är Hockeypuls nya app – ladda ned den i Google Play

Missa inte: Hockeypuls nya sajt – nyheter från SHL, SDHL och allsvenskan

Gilla Hockeypuls på Facebook

Följ Hockeypuls på Twitter

Adam Johansson: "Titta här alla hockeyälskare – nu börjar Hockeypuls nya resa"

Hockeypuls jättesatsning på SDHL – sänder åtta matcher på 15 dagar: "Häftig hockeyfest"