Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvartersteatern fick årets kulturstipendium

Grattis Kvartersteatern!

I går fick amatörteaterföreningen Swedbanks kulturstipendium på 30 000 kronor.

– Varenda spänn vi får används till att förbättra verksamheten, säger Perra Söderberg, Kvartersteaterns konstnärlige ledare.

Varje år använder Sparbanksstiftelsen Norrland utdelningen från sina Swedbank-aktier till att dela ut ett stipendium till kulturutövare under 30 år i Medelpad.

– Vi försöker lägga manken till när vi ska utse stipendiater, de ska gärna syssla med lite olika typer av kultur. Något år kan det vara en violinist, ett annat en ung skådespelare, säger Magnus Pallin, bankdirektör på Swedbank i Sundsvall.

Årets stipendium, 30 000 kronor, går inte till någon enskild person utan till en förening – 30-årsjubilerande Kvartersteatern i Sundsvall.

– I år tyckte vi att 30 000 till en 30-åring var passande, säger Magnus Pallin skämtsamt.

Kvartersteatern får stipendiet för att den är ”en unik kulturell mötesplats där människor möts och arbetar tillsammans oavsett kön, ålder, etniskt ursprung eller sexuell orientering”.

Vid gårdagens stipendieutdelning representerades Kvartersteatern av Perra Söderberg och Thomas Nordström som passade på att lyfta fram teaterns sociala betydelse.

– Många tror att vi bara pysslar med teater, punkt slut. Men så är det inte, det bara råkar bli teater av det vi sysslar med. Vi försöker få folk att växa och stärka deras självförtroende, teater är den bästa metoden för det, säger Thomas Nordström.

De 30 000 kronorna kommer att gå rätt in i verksamheten.

– I föreningslivet finns det alltid jättemånga hål att fylla. Det här kan till exempel bli grundplåten till ett nytt ljusbord, säger Perra Söderberg.