Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvartett misstänkt för attacken mot flyktingförläggningen på Åstön

Fyra personer är misstänkta för attacken på Åstön.
Brottsrubriceringen är skadegörelse men det kan bli straffskärpning vid fällande dom.
Eftersom attacken riktades mot en flyktingförläggning.

Under natten mot lördag skedde en stenattack mot den tillfälliga flyktingförläggningen på Åstön i Timrå. Sammanlagt krossades ett dussin fönsterrutor och glassplitter haglade ner över de sovande barnen på boendet. Dessbättre skadades ingen människa fysiskt vid attacken.

– Det är bara materiella skador, säger Jens Göransson, åklagare som har hand om fallet.

Läs mer: Attentat mot asylboendet på Åstön – fönsterrutor krossades

De fyra killarna som är misstänkta för att ha utfört attacken är mellan 19 och 26 år gamla och kommer alla från Sundsvalls kommun. En person är lagförd för brott tidigare men det var länge sedan. De andra tre är ostraffade.

Brottsrubriceringen är skadegörelse men när det gäller attacken på Åstön så är det aktuellt att tillföra ytterligare en aspekt eftersom brottet har skett mot en utsatt grupp i samhället.

– I det här fallet finns det en hatbrottsmarkring i och med att det är en skadegörelse riktad mot ett asylboende, säger Jens Göransson.

Läs även: Efter attentatet på Åstön – asylsökande fruktar nya attacker

Ingen har erkänt brottet och vad killarna hade för motiv till agerandet eller varför de åkte ända ut till Åstön för att genomföra attacken vill åklagaren inte diskutera.

– Det kan jag inte gå in på nu, säger Jens Göransson.

Det man kan säga i nuläget är att två bilar och fyra personer var inblandade i attacken. Det finns inget som tyder på att förarna av bilarna var påverkade av alkohol men passagerarna kan ha varit berusade.

– Där tror jag att det varit viss alkoholförtäring, siar Göransson.

Läs också: Stenattacken mot asylboendet på Åstön oroar kommunalrådet – alla misstänkta släppta på fri fot

När det gäller den fortsatta utredningen kring attacken mot flyktingförläggningen så är åklagaren positivt inställd.

– Jag tror att det kommer att ge sig hur det verkligen gått till men vi kommer att behöva hålla ytterligare ett par förhör, säger Jens Göransson.