Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvavisträskbo dödad av meteorit

Ludvig Lundgren i Kvavisträsk var på väg till en granne.
Då dödades han av en rymdsten.
Händelsen vid förra sekelskiftet kan vara det enda belagda dödsfallet i världen som kan skyllas på en meteorit.

Enligt beräkningar faller det ner minst 44 ton materia från rymden till jorden varje dygn. Men det mesta är i form av pyttesmå partiklar som sakta dalar ner utan att skada någon.

– Det har att göra med att meteorer splittras och fattar eld när de når atmosfären. De har förvandlats till stoft när de når jordytan, säger Asta Pellinen Wannberg, professor i fysik vid Institutet för rymdfysik (IRS) i Kiruna till TT.

Endast en mycket liten del av rymdstenarna är alltså så stora att de kan ställa till med någon skada när de når jordytan. Och även om vissa är lite större är det fortfarande väldigt liten risk att de ska skada en människa. 70 procent av jordens yta består av vatten och även om det finns en hel del människor på fastlandet är folktätheten per kvadratkilometer inte så hög. Flera meteorexperter som TT pratat med säger att de inte känner till att någon människa dött av en meteorit någonstans i världen.

– Sannolikt har det hänt någon gång i historien, men inget som man känner till eller att man vet namnen på några som drabbats, säger Johan Marcopulos, informationsansvarig vid den svenska Rymdstyrelsen till TT.

Men Ludwik Liszka, professor emeritus vid IRS i Umeå, har hittat ett fall där en meteorit dödade en människa. På kvällen den 20 maj 1900 slog en sten från rymden ner i byn Kvavisträsk i Västerbotten. Flera av byborna hörde det kraftiga dånet och såg ljuset när den brinnande meteoren färdades genom luften och träffade marken. Efteråt hittades 55-årige Ludvig Lundberg avsvimmad på en väg runt 50 meter från nedslagsplatsen. Han hade varit på väg för att hälsa på en granne, när tryckvågen från meteoriten sannolikt kastade honom till marken. Han återhämtade sig inte. Tre eller fyra dagar senare dog Ludvig Lundberg på sjukstugan.

Händelsen finns skildrad i boken ”Qwafvisträsk”, som Kjell Johansson är redaktör för. När han växte upp på 1930- och 1940-talen hörde han ofta äldre i byn prata om händelsen.

– De sade att han ska ha fått slaganfall av nedslaget, av ljudeffekten eller vad det var. Det finns fortfarande en krater i backen där meteoriten slog ned, säger Kjell Johansson till TT.

Enligt Ludwik Liszka har meteornedslag samma effekt på en människokropp som om den befinner sig nära en bombexplosion.

– Det som kan hända är att man får inre blödningar, säger han.