Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna åtalas efter dödskraschen i Stockvik – snurrade flera varv på parkeringen innan pojken blev påkörd

Artikel 10 av 14
Pojke omkom vid bilkrasch i Stockvik
Visa alla artiklar

Bilkraschen utanför församlingslokalen i Stockvik slutade med djup tragik för alla inblandade.
Nu åtalas den kvinnliga bilföraren för flera brott, bland annat vållande till annans död. Själv nekar hon till brott.

Det var söndagen den 3 september vid 14.40 som larmet kom om en olycka vid Kusten i Stockvik söder om Sundsvall, vid eritreanskortodoxa-församlingens lokaler. Det visade sig att en bil hade kört på en pojke och kraschat in mot byggnaden, där den landade på ett par parkerade bilar.

Tre personer fördes till sjukhus – två barn och föraren av bilen. Ett av barnen, nioårige Finan Tekle Hagos, avled senare på sjukhus till följd av skadorna. Föraren och det andra barnet blev lindrigt skadade och fick lämna sjukhuset inom kort.

Dagen efter anhölls den kvinnliga bilföraren och nu har åklagaren väckt åtal mot henne. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, misstänks för olovlig körning, vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

I stämningsansökan framkommer det att kvinnan, som saknade körkort, satte sig i en bil på parkeringen utanför församlingslokalen. I hög hastighet snurrade hon flera varv på parkeringsplatsen, varefter bilen kört in mot församlingslokalen och hamnade på taket till två andra bilar som stod parkerade. Finan Tekle Hagos och ett till barn träffades under bilens framfart.

Kammaråklagare Lo Jonsson anser att kvinnas agerande var oaktsamt och därmed orsakat Finans död samt det andra barnet kroppsskador.

I en intervju har Finans pappa berättat att "Han var en mycket snäll pojke, omtyckt av alla. Han gillade att skoja och älskade fotboll".

Föräldrarna har även sagt att de inte känner något hat gentemot den åtalade kvinnan, som är en bekant till familjen. De menar att hon inte haft uppsåt att skada någon och de väljer att se på sonens död som en tragisk olyckshändelse.

För Plus-kunder: Deras nioårige son omkom när en bil kraschade vid församlingslokalen: "Han var en snäll och omtyckt pojke"

Flera andra barn och vuxna befann sig också utanför församlingslokalen medan allt hände. Åklagaren anser att den åtalade visat "uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom". Brotten hon misstänks för bedöms som grova med hänsyn till omständigheterna.

Bland bevisningen finns förhör med inblandade och vittnet, teknisk undersökning av fordon, journalanteckningar från sjukhuset samt rapporten över rättsmedicinsk obduktion.

Åklagaren tror att förhandlingen kommer att ta en dag i tingsrätten.

I stämningsansökan framgår att kvinnan nekar till brottsmisstankarna.