Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna åtalas för bokföringsbrott

En kvinna från Njurunda åtalas för bokföringsbrott. Kvinnan misstänks ha misskött bokföringen under fem månaders tid.

Kvinnan startade rörelsen tillsammans med en annan kvinna 2005, redan kort tid senare upptäckte de att verksamheten inte gick så bra som de förväntat bland annat på grund av konkurrensen från andra butiker i samma bransch. När kompanjonen inte längre ville vara med löste kvinnan ut henne från rörelsen men hon fortsatte vara anställd.

Men rörelsen gick betydligt sämre än väntat och i juli 2003 försattes bolaget i konkurs. Redan innan dess hade revisorerna sett att underskottet var större än företagets totala tillgångar samt att kvinnan som då ensam drev bolaget inte hade betalat skatt och social avgifter för en anställd vid två tillfällen. Och när konkursförvaltaren sett över rörelsen konstaterades att en brist i konkursboet på över 500 000 kronor.

Nu åtalas kvinnan för att ha åsidosatt bolagets bokföringsplikt mellan den 1 mars 2007 och den 23 juli samma år. Kvinnan erkänner att hon inte skött bokföringen men menar att det var till följd av en rad omständigheter som bland annat att hon mått dåligt och tidsbrist. Hon har också uppgett att hon tvingades betala ett avgångsvederlag till sin tidigare kompanjon efter osämja. Kvinnan förnekar brott och menar att hon inte förstått vikten av att sköta bokföringen.