Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna döms till 16 års fängelse för mord efter knivdådet på Frösön

Den kvinna som knivdödade en man på Frösön i höstas döms för mord och 16 års fängelse. Att kvinnan drogade ner och attackerade mannen i hans egen bostad anser tingsrätten vara försvårande omständigheter.

Tingsrätten i Östersund finner att den 35-åriga kvinnan dödat den 43-årige mannen med uppsåt. Mordet som skedde 17 oktober var också planerat av kvinnan.

Tingsrätten tror inte på kvinnans berättelse om att hon visserligen tagit med vapen och sömnmedel i en väska till honom, men att hon när hon kom hem till mannen ångrade sig. Att hon sedan knivhögg mannen var en tillfällighet och att hon borde dömas för dråp.

Hennes förberedelser tyder på det motsatta, enligt tingsrätten. Hon kom till mannens lägenhet med en väska med vapen. Två veckor innan hade hon gjort slagningar på internet och sökt på "bra kniv att döda med", "dö av slag i huvudet", "livstid år sverige" och "bo i kvinnofängelse".

Att hon lurat i mannen sju sömntabletter med förevändning att det var ett nytt potensmedel för att hon inte ville ha sex samtidigt som hon ville diskutera allvarliga saker med honom förefaller vara en bortförklaring enligt rätten. Vill man diskutera med en person söver man inte ned denne, menar rätten.

Mannen dog av blodförlust till följd av upprepade knivhugg.

Kvinnan och mannen kände varandra sedan många år. De var vänner och hade periodvis haft en kärleksrelation, vilket de också hade i höstas före mordet. Den 17 oktober skulle de ha en myskväll med film och vin hemma hos mannen.

Motivet till dådet var att kvinnan ville hämnas på mannen för att han inte stöttat henne ekonomiskt.

Åklagare nöjd med domen: – Bra hon fälldes för mord

Rätten finner att kvinnan inte är psykisk sjuk eller var sjuk när dådet utfördes. Därför dömer tingsrätten kvinnan till fängelse. För brottet mord kan utdömas fängelse i mellan 10 och 18 år, eller livstidsstraff.

En försvårande omständighet för kvinnan är att hon dödade mannen i hans hem, som är en plats där en människa ska kunna känna trygghet. Även att hon drogade mannen med sömnmedel så att han hade svårare att försvarar sig är försvårande.

Rätten resonerar också kring vilka förmildrande omständigheter som finns i fallet. Det är inte att kvinnan kände sig lurad av mannen eller att hon var berusad, säger rätten.

Däremot är den psykiska ohälsa som kvinnan lidit av under många år är dokumenterad. Kvinnan har i utredningen berättat att hon hörde röster och hade bilder i huvudet av hur hon dödade mannen. Under sommaren innan hade hon tänkt ta livet av sig.

Hennes psykiska tillstånd gjorde att hon hade nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, vilket utgör en förmildrande omständighet, enligt rätten och bestämmer fängelsestraffet till 16 år.

Kvinnan döms att betala skadestånd till de målsägande som är mannens döttrar, hans styvfar och dödsboet efter mannen. Döttrarna och styvfadern får 50 000 kronor vardera, vilket var vad de begärt i skadestånd för psykiskt lidande. Till dödsboet ska kvinnan betala drygt 81 000 kronor i skadestånd, bland annat för begravningskostnader. Det var också den summa som dödsboet begärt.