Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna och chef inom Sundsvalls kommun – då tjänar du 5 000 mindre än männen: "Vi är inte förvånade"

Är man kommunanställd kvinna i Sundsvall och chef så tjänar man i snitt drygt fem tusen kronor lägre än de manliga cheferna. Det enligt statistik från Sundsvalls kommun.
– Det är för att chefslönerna är lägre inom till exempel vården, mot till exempel service- och teknikförvaltningen, säger Stefan Söderlund, kommunchef i Sundsvall.

Annons

Birgitta Holm och Marianne Staaf Gälldin har båda mer än trettio års erfarenhet vardera av att jobba som chefer inom kommuner. Bland annat inom socialtjänsten. De blir inte förvånade över statistiken som visar att kvinnliga chefer i Sundsvalls kommun i snitt tjänar 5228 kronor lägre per månad mot de manliga cheferna.

– Det finns gamla strukturer som man behöver jobba med, man får inte sätta sig ner och tänka "nu har vi kommit långt nog". Det här måste man jobba med kontinuerligt, säger Marianne Staaf Gälldin.

Stefan Söderlund, som är kommunchef i Sundsvalls kommun tycker däremot att statistiken inte är riktigt rättvisande, eftersom många av de kvinnliga cheferna inom Sundsvalls kommun finns i områden där det traditionellt är kvinnodominerat. Som inom omsorg och socialtjänst.

– Det är samhällsstrukturen som ser ut så att det är lägre löner inom de branscherna och det kan vi inte göra så mycket åt, säger han.

Det är också anledningen menar han till att kvinnor generellt, inte bara chefer, inom Sundsvalls kommun har lägre löner än män. Sett på alla anställda inom Sundsvalls kommun så tjänar kvinnor i snitt 1592 kronor lägre varje månad än män.

– 80 procent av de som jobbar inom kommunen är kvinnor, många jobbar inom vården och socialtjänsten, säger han.

Men när ST tittar på de chefsposter som är kopplade till andra förvaltningar så visar det sig att i de fall det finns både manliga och kvinnliga chefer på en förvaltning, så har kvinnor lägre lön på sju av tio förvaltningar.

Inom Barn- och utbildning har kvinnor i snitt 4772 kronor lägre i månadslön, på Service- och teknikförvaltningen skiljer det 15544 kronor. Undantagen är Miljökontoret och Stadsbyggnadskontoret där kvinnorna tjänar mer.

Sundsvalls kommun fick kritik när de inrättade ett nytt servicecenter och direkt anställde fem män som chefer. Nu har man anställt fem chefer till, varav fyra kvinnor. Men samtliga nyanställda kvinnliga chefer tjänar lägre än sina manliga kollegor, i snitt nästan tio tusen lägre per månad.

– Där beror det på att alla de chefstjänsterna är lägre chefstjänster än de första tjänsterna, säger Stefan Söderlund.

Men varför gör ni så då, anställer bara män på de högre chefstjänsterna och kvinnor på de lägre?

– Nu tar du en händelse och det är inte representativt för hela kommunen, säger Stefan Söderlund.

Men det är ju ändå en relativt ny händelse, visar inte det hur ni tänker när det gäller anställning av chefer inom kommunen?

– Det finns många högre kvinnliga chefer också, det här är bara en händelse, säger Stefan Söderlund.

Men Birgitta Holm som varit socialchef i Härnösand och Timrå och individ- och familjeomsorgschef i Sundsvall upplever att högre chefstjänster oftare går till män av tradition.

– Det finns fler kvinnor på mellanchefsposter det har fortsatt så på gammal tradition. Men det finns vinster med att blanda upp med både män och kvinnor som chefer, säger hon.

Hon menar också att männen bättre på att löneförhandla när de får en ny tjänst och att det sedan påverkar när lönen stiger varje år.

– Kvinnor har inte samma självförtroende, det har jag själv märkt när jag haft anställningsintervjuer, vi måste bli bättre på att värdera oss själva, säger hon.