Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna på kommunens äldreboende tappade 36 kilo – anhörig slog larm

Timrå kommun kritiseras av Ivo för bristande planering och uppföljning av en äldre kvinna på ett boende. Patienten hade problem med undernäring och gick på ett år ner 15 kilo. Över lite längre tid tappade kvinnan nästan hälften av sin vikt – från 73 till 37 kilo, enligt anhöriga.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar även dokumentationen av kvinnans viktminskning och omvårdnad, vilket gör händelseutvecklingen svår att följa. Kvinnan drabbades dock av onödigt lidande, anser myndigheten.

Anmälaren, kvinnans dotter, har lämnat en redogörelse kring vad hennes mamma fått utstå de senaste åren. Det är en tragisk läsning som ställer många ansvariga till svars. Hon uppger att hon många gånger varit i kontakt med läkare, gode mannen och omsorgspersonal, men att mammans situation stadigt förvärrats. När dottern slog larm om att mamman endast vägde 37 kilo kring årsskiftet 2014–2015 sattes adekvata åtgärder in av vårdgivaren.

Kvinnan är 85 år, sängbunden och helt beroende av vårdanställda.