Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna våldtogs på nattåget – gärningsman döms till ett års fängelse

Kvinnan låg och sov i tågkupén när hon plötsligt vaknade av att en man våldtog henne.
På fredagen dömdes mannen till ett års fängelse och utvisning.

Händelsen inträffade på natten mot den 10 oktober.

Kvinnan hade just brutit upp från ett långt förhållande. Hon mådde dåligt och tog tåget till Göteborg för att hälsa på släktingar.

Hon klev på tåget i Umeå på kvällen, och gick till sovkupén som det visade sig att hon delade med tre män.

Männen vaknade och började prata med kvinnan. Tillsammans spelade de musik, sjöng och dansade.

"Jag fick skratta. Jag betraktade dem som tre nya kompisar och kände mig fullständigt trygg", har kvinnan berättat i förhör.

När kvinnan skulle gå och lägga sig, lade sig en av männen bredvid henne och lade armen om henne. Kvinnan sade att hon inte var intresserad och föll i djup sömn.

Efter en stund vaknade hon av att mannen våldtog henne.

Kvinnan blev kränkt och chockad och lämnade kupén. Tågpersonal såg hur hon satt och grät, och efter ett tag berättade hon vad som hänt. Till slut gick hon motvilligt med på att göra polisanmälan.

I Hudiksvall stod polis på plats, och mannen greps och åtalades senare för våldtäkt.

Mannen förnekar brott. Under rättegången hävdade han att kvinnan över huvud taget inte sovit i kupén, utan tagit sin packning och gått därifrån vid tretiden på natten.

Tingsrätten fäste inget avseende vid hans uppgifter. Man ansåg att kvinnan gett ett trovärdigt intryck, och att det inte framkommit något som tyder på att hon skulle vilja anklaga mannen för något han inte gjort.

Rätten ansåg också att tågpersonalens uppgifter ytterligare styrkte kvinnans berättelse.

Eftersom förloppet var kortvarigt och mannen avbröt sitt handlande så snart kvinnan vaknade och sade ifrån, bedöms våldtäkten som mindre grov.

Mannen dömdes till ett års fängelse. Han ska också betala 85 000 kronor i skadestånd till offret.