Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnlig folkmusik mot främlingsfientlighet: "Vänder på traditionerna"

Det blir folkmusik på allaktivitetshuset Pangea under torsdagskvällen.
Två kvinnor bjuder på traditionell musik från mellersta Norrland och framträdandet har inslag av både feminism och antirasism.

Folkmusiktraditionen har länge dominerats av män men det vill man ändra på i Timrå. Därför har man bjudit in två av Sveriges kvinnliga folkmusiker till allaktivitetshuset Pangea i Tallnäs. Sara Parkman och Samantha Ohlanders är tvåprisbelönta folkmusiker som låter gammalt möta nytt.

Läs mer: Feministisk folkmusik på turné i länet

Under torsdagskvällen kommer de att uppträda på Pangea och det är ett steg i planen att hålla aktiviteter i huset som öppnade i höstas.

– Vi försöker kontinuerligt att hålla kulturarrangemang här och har för avsikt att fortsätta med det i så stor utsträckning vi kan, säger Elisabeth Oxelhöjd, kultur- och fritidssamordnare i Timrå kommun.

Läs om Pangea: Aktivitetshuset i Tallnäs har öppnat

Sara Parkman och Samantha Ohlanders behandlar både feminism och antirasism i sina framträdanden och under på Folk- och världsmusikgalan 2015 var duon en av de nominerade till Årets traditionsbärare. På samma gala gick årets hederspris, Folkmusiker mot främlingsfientlighet, till Sara.

– De är två av Sveriges bästa folkmusiker som vänder på traditionerna när det gäller folkmusiken, säger Elisabeth Oxelhöjd.